De Werkgroep Astrogeschiedenis wil de geschiedenis van de sterrenkunde in België en van de eigen vereniging beter in kaart brengen en ontsluiten.

U bent hier

Delfts kijkertje: oudste telescoop van de lage landen?

De viering van 4 eeuwen telescoop tijdens het Internationale Jaar van de Astronomie (IYA2009) zit nog fris in ons geheugen.
In 2008 hield de VVS - Vereniging Voor Sterrenkunde haar jaarlijkse bijeenkomst in het Nederlandse Middelburg, waar in 1608 de lenzenkijker werd uitgevonden door Hans Lippershey (1570-1619).
De brillenmaker Zacharias Janssen (1585-1631) claimde dezelfde uitvinding, waardoor er uiteindelijk geen patent werd gegeven voor de uitvinding van de telescoop.

Anno 2014, bij graafwerkzaamheden op de locatie van een oude Delftse gracht werd een oud kijkertje gevonden. Experts van het Museum Boerhaave in Leiden dateerden het 10 cm lange kleinood met een 12 mm objectief op de eerste helft van de zeventiende eeuw.
Daarmee is het in één klap de oudst bekende telescoop die in Nederland bewaard is gebleven. Deze kleine refractor werd wellicht tussen 1620 en 1635 vervaardigd.
Op 20 mei en 22 juni geeft Tiemen Cocquyt de conservator van het Museum Boerhaave een voordracht over de vondst van deze zeventiende-eeuwse telescoop.

http://www.museumboerhaave.nl/actueel/delfts-kijkertje/

 

 

Deel deze pagina

Reageer