De Werkgroep Astrogeschiedenis wil de geschiedenis van de sterrenkunde in België en van de eigen vereniging beter in kaart brengen en ontsluiten.

U bent hier

Gigantische spiraalvormige sterrenstelsels

Met een diameter van 320000 lichtjaren behoort SDSS J094700.08+254045.7 tot de nieuwe klasse van mega sterrenstelsels (Foto: SDSS)

Astronomen van het Infrared Processing & Analysis Center (IPAC) van Caltech (California Institute of Technology) in Pasadena -VSA, hebben bij het uitpluizen van de NASA/IPAC Extragalactic Database (NED) een 50-tal gigantische spiraalvormige sterrenstelsels ontdekt.
Tot nu toe was NGC6872, een balkspiraal stelsel in het sterrenbeeld Pavo (Pauw) het grootst gekende spiraalvormige sterrenstelsel, met een diameter van 525000 lichtjaren of vijf keer groter dan de Melkweg. De ontdekking van een nieuwe reeks super spiraalstelsels toont aan dat NGC6872 geen uitzonderlijk geval was.
Met een diameter tot 4 keer de breedte van de Melkweg, schitteren deze mega sterrenstelsels 15 keer helderder dan de Melkweg en bevatten gemiddeld 10 keer meer massa. Bovendien geven deze super spiralen een overvloed aan ultraviolet en mid-infrarood straling af, hetgeen erop wijst dat er 30% meer stervorming plaats vindt.

De herkomst van deze mega spiraalvormige stelsels ligt ongetwijfeld bij het samensmelten van twee sterenstelsels, aangezien 5 van de nieuwe superstelsels duidelijk twee heldere galactische kernen bevatten. Deze samengevoegde sterrenstelsels zien er als twee eierdooiers uit, maar behouden een opmerkelijke spiraalvorm. Conventioneel leiden fusies van spiraalstelsels tot een groot elliptisch sterrenstelsel, maar in deze nieuwe gevallen bundelden twee gasrijke spiraalstelsels zicht tot de grootste super spiralen. Verdere analyse van super spiralen kan ons begrip van de vorming en evolutie van de meest massieve sterrenstelsel fundamenteel veranderen.
Wordt ongetwijfeld vervolgd...

 

Meer info:  http://www.sdss.org/

 

 

Reageer