De Werkgroep Astrogeschiedenis wil de geschiedenis van de sterrenkunde in België en van de eigen vereniging beter in kaart brengen en ontsluiten.

U bent hier

Kwart eeuw Mopra Rock


De auteur nabij de 22m Mopra Rock radio telescoop na de bosbranden van januari 2013. (Foto: Philip Corneille)

De 22 m Mopra Rock radio telescoop maakt deel uit van de Australia Telescope National Facility (ATNF), geëxploiteerd door de CSIRO (Commonwealth Scientific & Industrial Research Organisation).
Deze radio telescoop ligt op 20 km ten westen van het stadje Coonabarabran aan de oostelijke rand van het Warrumbungle National Park, op ongeveer 4 km van de bekende Siding Spring sterrenwacht.
De Mopra Rock dish kan zelfstandig waarnemingen uitvoeren maar maakt tevens deel uit, tesamen met andere radio telescopen (zes 22 m radio antennes op het Paul Wild observatorium in Narrabri, NASA Deep Space Network in Tidbinbilla en de wereldbekende 64m Parkes schotel) van de Australische Long Baseline Array, een groepering waarbij diverse radio telescopen samenwerken door middel van interferometrie om een langere basislijn te verkrijgen. Zodoende kunnen afzonderlijke radio telescopen hetzelfde object met grotere resolutie waarnemen, waarbij hun observaties via optische bekabeling naar een centrale supercomputer worden verstuurd om te worden gecombineerd tot wetenschappelijke data.
In 1995 verkreeg de telescoop nieuwe millimeter golflengte ontvangers (70 - 115 GigaHertz) waarbij slechts de binnenste 15,4 m van de telescoop kon worden benut.
In mei 2010 ontdekte de telescoop complexe HCO en H13CO moleculen in de BYF73 stellaire gaswolk op 8000 lichtjaar van de Aarde in het zuidelijke sterrenbeeld Carina (Kiel).
In 2012 ontstond een samenwerkingsverband met het National Astronomical Observatory van Japan en in januari 2013 bleef deze 22m radio telescoop gespaard van de hevige bosbranden.
In
september 2013 werd de Mopra Southern Galactic Plane Carbon Monoxide Survey data gepubliceerd en in 2015 werd de telescoop gebruikt door CASS
(CSIRO Astronomy & Space Science) waarbij een kwarteeuw Mopra Rock werd gevierd.
Echter, omwille van besparingen, is het nog niet duidelijk of de Mopra Rock radio telescoop volgend jaar nog in gebruik zal zijn...

http://www.narrabri.atnf.csiro.au/mopra/

 


 

Reageer