De Werkgroep Astrogeschiedenis wil de geschiedenis van de sterrenkunde in België en van de eigen vereniging beter in kaart brengen en ontsluiten.

U bent hier

Nieuw boek: Catchers of the Light

Catchers of the Light - The Astrophotographers' Family History
Stefan Hughes

Sinds de start van het nieuwe millennium verzamelde astronoom Stefan Hughes een enorme hoeveelheid gedetailleerde informatie over de geschiedenis van de astrofotografie. Naast zijn werk als professioneel informaticus, heeft de auteur een passie voor genealogie (geschiedkundig voorouder onderzoek) en is hij een gepassioneerd astro-fotograaf vanuit zijn locatie op het eiland Cyprus. Bovendien is hij een vooraanstaand lid van de Britse SHA - Society for the History of Astronomy (shastro.co.uk).
"Catchers of the Light" wordt reeds beschouwd als Magnum Opus inzake lectuur over de geschiedenis van de astrofotografie want in dit boek wordt ieder onderwerp zeer uitgebreid besproken, waarbij niet alleen de astronomen en hun apparatuur maar tevens de historische en astrofysische achtergrond uit de doeken wordt gedaan. Het enorme mooi geïllustreerde boekwerk is ingedeeld in 9 hoofdstukken: Geschiedenis en origine van de astrofotografie, telescopen en astrographs, Maan en Zon fotografie, Deep Sky fotografie, spectroscopie, fotografische surveys en hedendaagse digitale astrofotografie. Bovendien zijn er aparte secties met informatie over de planetoïdengordel, kometen, HIPPARCOS en het Carte du Ciel project. Gezien z'n voorliefde voor de genealogie, beschrijft Stefan Hughes het leven van een 50-tal astronomen in afzonderlijke biografieën aan de hand van foto's en stambomen. Enkele voorbeelden: Edward Barnard, Henri Chrétien, Williamina Fleming, Ernest Amédée Mouchez, William Parsons, George Willis Ritchey, Bernhard Schmidt, Thomas Wedgwood en vele anderen.
Het boek bevat diverse appendices over de diverse types van fotografie, telescoop optiek, anologe en digitale technieken, wiskundige formules en een tijdslijn  alsook een gedetailleerde index.

Het enorme boekwerk telt meer dan 1550 pagina's, ongeveer 1800 foto's en 2000 referenties in de uitgebreide bibliographie. Ongetwijfeld een sterke aanrader en het referentiewerk bij uitstek dat in de boekenkast van iedere gepassioneerde amateur-astronoom een belangrijke plaats zal krijgen.
"Catchers of the Light" is beschikbaar in drie digitale versies (eBook in .pdf en versies voor kindle & Apple - Euro 60.00) en in een gedrukte versie waarvan beide delen in een slipcase zitten (Euro 135.00).


ISBN Volume 1:  978-1-4675-7992-6
ISBN Volume 2:  978-1-4675-7993-3
ISBN duo set :     978-1-4675-7994-0

Online voorsmaakje:
http://www.catchersofthelight.com/ebookintroduction.aspx

Online bestellingen:
http://www.catchersofthelight.com/shop/


 

Reacties

VVS werkgroep Astrogeschiedenis kreeg een bescheiden rolletje in de voorbereiding van het vervolg op " Catchers of the Light " dat aanvankelijk " Plates, Chips & Sky " als titel kreeg, maar uiteindelijk " The Ages of Astrophotography " zal worden...

Reageer