De Werkgroep Astrogeschiedenis wil de geschiedenis van de sterrenkunde in België en van de eigen vereniging beter in kaart brengen en ontsluiten.

U bent hier

Nieuw boek: Infinity Beckoned

Infinity Beckoned – Adventuring Through the Inner Solar System 1969-1989

Jay Gallentine
University of Nebraska Press
Hardcover 496 Blz
ISBN:
978-0803234468

Het boek “Infinity Beckoned” is het vervolg op “Ambassadors from Earth” waarin de auteur opnieuw aan de hand van talrijke interviews een overzicht geeft van baanbrekende ideeën en inspanningen bij de planning van onbemande ruimtevaart missies. Dit boek legt de focus op de verkenning van de Maan en de binnen planeten Venus en Mars.
We krijgen een inkijk bij de rijke variatie aan Amerikaanse/Russische mannen en vrouwen die meewerkten aan de geslaagde Venera landingen op de planeet Venus (1975) en de historische Viking I en II landingen op de rode planeet (1976). Hoe weerstonden de Venera probes aan de intense druk op Venus en wat ging er mis met het biologie experiment van de Viking landers?
De auteur wijdt enkele hoofdstukken aan het Sovjet-Russische Luna project dat, na de successen van 1959 waarbij de achterkant van de Maan werd gefotografeerd, culmineerde in de succesvolle  Luna 17 & 21 missies waarbij de Lunokhod Maanwagentjes door een vijf-koppig team vanaf de aarde werden aangestuurd om panorama foto's en bodem analyses te doen op het Maanoppervlak. Beide karretjes pereerden gedurende de 14-dagen durende "Maandag" waarbij Lunokhod 1 in 322 dagen een afstand 10,5 kilometer aflegde, terwijl Lunokhod 2 in 120 dagen een afstand van 42 kilometer overschreed! Beide wagentjes werden tevens gebruikt voor het project "Moon blink" waarbij met een LASER-straal de afstand Aarde-Maan werd bepaald.
Tot slot een hoofdstuk over de innovatieve Vega 1 & 2 ballon-missies naar Venus, die tevens een kijkje namen bij de passage van de komeet Halley in maart 1986.
Verscheidene sleutel figuren uit de onbemande ruimtevaart stemden toe in een interview voor dit boek, met aan Russische zijde o.a. Alexander Basilevsky, Roald Sagdeev, Viktor Kerzhanovich en aan Amerikaanse zijde o.a. Klaus Biemann, Donald Hearth, Gilbert Levin,  en Patricia Straat. Hun nalatenschap is een beter begrip van onze eigen planeet, het ontstaan van het zonnestelsel en onze plaats in de kosmos.

Voorwoord door NASA Jet Propulsion Laboratory systems engineer  Bobak Ferdowsi, beter bekend als de Mohawk Guy van de Cassini-Huygens en Mars Science Laboratory missies. De auteur Jay Gallentine is een historicus/documentaire maker met een passie voor onbemande ruimtevaart ingezet bij de verkenning van het zonnestelsel. In 2009 won hij NASA’s Eugene Emme literatuurprijs voor zijn eerste boek “Ambassadors from Earth: Pioneering Explorations with Unmanned Spacecraft”.
De VVS-werkgroep Astrogeschiedenis onderhoudt nauwe contacten met de auteur en verleende bereidwillige medewerking aan de realisatie van beide boeken.

Reageer