De Werkgroep Astrogeschiedenis wil de geschiedenis van de sterrenkunde in België en van de eigen vereniging beter in kaart brengen en ontsluiten.

U bent hier

Nieuw boek: It Came From Outer Space Wearing An RAF Blazer

It Came From Outer Space Wearing An RAF Blazer!
A Fan’s Biography of Sir Patrick Moore

Martin Mobberley
Softcover (Springer – augustus 2013 – 640 pagina’s)
ISBN: 978-3319006086

Medio augustus verscheen de door Martin Mobberley, amateur-astronoom en gekend astrofotograaf, geschreven biografie van Sir Patrick Moore (1923-2012), wereld’s meest bekende amateur-astronoom die op 9 december 2012 plotseling overleed. Gebaseerd op zijn persoonlijke ervaringen en ontmoetingen, slaagde de auteur erin een schitterend overzicht te geven van het leven van wijlen Sir Patrick Moore. Net zoals zovele amateur-astronomen, werd de auteur’s interesse in sterrenkunde aangewakkerd door de bekende televisie-reeks “The Sky At Night” die sinds 1957 door Sir Patrick werd gepresenteerd. De excentrieke Sir Patrick Moore presenteerde 720 afleveringen van het sterrenkundig programma dat gezien het grote succes nog steeds maandelijks loopt op BBC-1.
In 1970 ontmoette de auteur Patrick Moore via de British Astronomical Association (BAA), waar ze beiden actief werden in de werkgroep Maan. Sindsdien werden beide goed bevriend en hield de auteur allerlei anekdotes bij over het echte leven van vrijgezel Patrick Moore, die dikwijls een blauwe flanellen jas droeg, die werd gerefereerd in de titel van het boek.
Het boek is opgedeeld in 42 hoofdstukken en beschrijft Sir Patrick’s kinderjaren, zijn diensttijd bij de Royal Air Force tijdens Wereldoorlog II en zijn beginjaren bij de BIS - British Interplanetary Society en de BAA - British Astronomical Association. Daarna ligt de nadruk op de opmerkelijke wijze waarop Sir Patrick hele generaties wist te inspireren om ’s nachts de hemel te observeren. Hij beschikte werkelijk over een talent om de sterrenkunde te populariseren en de diverse aspecten van deze wetenschap op een zeer toegankelijke wijze bij het grote publiek over te brengen.
De auteur geeft een gedetailleerde beschrijving van de diverse telescopen die door Sir Patrick Moore werden gebruikt vanuit de tuin van zijn huis Farthings in Selsey aan de Engelse zuidkust. In 2002 ontving Sir Patrick de Britse BAFTA filmprijs en werd hij als enige amateur-astronoom Fellow of the Royal Sociey (FRS) zodat zijn naam prijkt tussen deze van Isaac Newton en John Couch Adams. Wijlen Sir Patrick Moore onderhield contacten met professionele astronomen en was goed bevriend met Brian May, gitarist van de popgroep Queen, die hij wist te overtuigen om een doctoraatstitel in de sterrenkunde te behalen.
Het boek is mooi geïllustreerd met zeldzame foto’s en wordt afgesloten met appendices (o.a. Zonsverduisteringen en de chronologische lijst van 300 boeken geschreven door Sir Patrick Moore) alsook een uitgebreide index. Deze schitterende biografie verdient een speciaal plekje in de boekenkast van menig amateur-astronoom!

Deze maand besluit BBC televisie in welk formaat wijlen Sir Patrick Moore's "The Sky At Night" al dan niet zal blijven doorgaan in 2014.
Fans van "The Sky At Night" kunnen een online petitie tekenen:

http://www.change.org/petitions/the-bbc-please-do-not-axe-the-sky-at-night?share_id=ASijQuizhs&utm_campaign=signature_receipt&utm_medium=email&utm_source=share_petition

De auteur met wijlen Sir Patrick Moore (1923-2012) tijdens een bezoek aan Far Things in Selsey, West Sussex, Groot-Brittannië.
(Foto: Philip Corneille)

  

Reacties

Martin Mobberley werkt momenteel aan een vervolg op dit boek... Dus eindelijk een lang verwacht vervolg op aanvraag van amateur-astronomen uit 20-tal landen: "" Return to the Far Side of Planet Moore ! "" http://www.springer.com/astronomy/popular+astronomy/book/978-3-319-15779-5

Reageer