De Werkgroep Astrogeschiedenis wil de geschiedenis van de sterrenkunde in België en van de eigen vereniging beter in kaart brengen en ontsluiten.

U bent hier

Nieuw Boek: The Ages of Astrophotography

The Ages of Astrophotography 1839-2015 Celebrating Edwin P. Hubble (1889-1953)

Stefan Hughes
Januari 2016
Hardcover 520 blz

The Ages of Astrophotography is wellicht het beste astrogeschiedkundig boek over astrofotografie. Het mooi geïllustreerde boek is ingedeeld in negen hoofdstukken.
Stone Circles to Space Telescopes (1) beschrijft de oorsprong van de astrofotografie via de camera obscurae,Daguerrotype en collodion platen met de latere ontwikkeling van droge fotografie.
Lunatics (2) geeft een overzicht van de eerste pogingen om de Maan te fotograferen.
 Sun Seekers (3) beschrijft de fascinatie van astronomen zoals Warren De La Rue en Bernard Lyot voor onze nabij ster en de ontwikkeling van de fotoheliograaf.
Planets, Dwarfs and Vermin (4) is een hoofdstuk dat focust op astrofotografie van objecten in het Zonnestelsel. Gaande van de eerste pogingen om de gasreuzen te fotograferen tot het opsporen van kometen en Aardscheerders.
The Problem with Nebulae (5) geeft een overzicht van Deep Sky Objecten zoals sterrenhopen, nevels in de Melkweg, gaswolken en extragalactische nevels.
Rainbows of Heaven (6) beschrijft de ontwikkeling van de spectroscopie en de baanbrekende wetenschappelijke bevindingen zoals de classificatie van sterren. De aurora's komen ook aan bod.
Surveyors of the Sky (7) focust op fotometrie en astrometrie, met het Carte du Ciel project en de huidige Sky surveys in beide halfronden.
Coming of the Astrograph (8) geeft een uitgebreid overzicht van de ontwikkeling van telescopen voor astrofotografie. Vanaf de eerste apochromaten, de Coudé refractor, over het gebruik van zilver coatings op grote spiegel telescopen zoals de 91 cm Crossely reflector en reflectors op de Mount Wilson sterrenwacht waarmee Edwin Hubble zijn historische ontdekkingen deed. Optiekers zoals George Ritchey, Henri Chrétien, Bernhard Schmidt en Tom Johnson komen uitvoerig aan bod. De auteur geeft een kort overzicht van de hedendaagse telescopen gebruikt door amateur-astronomen.
Plates, Films & Chips (9) beschrijft de geschiedenis van diverse media in de fotografie zoals panchromatische platen, Kodak film tot de moderne foton-gevoelige CCD's.
Een 30-tal astrofotografen tonen hun beste opnames; Jean-Pierre Brahic, Damien Peach, Pedro Ré, Daniel Verschatse, Christian Viladric, Volker Wendel, Anthony Wesley en Hunter Wilson.
Het boek sluit af met een appendix en een zeer uitgebreide bibliografie.


De auteur Stefan Hughes is een historicus/astronoom met een passie voor astrofotografie en genealogie (stamboom onderzoek). Zijn interesse inzake voorouderlijk onderzoek en de afstamming van families gaf aanleiding tot zijn eerste boek "Catchers of the Light - The Forgotten Lives of the Men and Women who First Photographed the Heavens" waarin hij focust op de achtergrond van de eerste astrofotografen en astronomen uit de 19de en 20ste eeuw. Het tweede boek, "The Ages of Astrophotography", sluit hierbij goed aan.
De VVS-werkgroep Astrogeschiedenis onderhoudt nauwe contacten met de auteur en verleende bereidwillige medewerking aan de realisatie van dit nieuwe boek.

Meer informatie: http://www.catchersofthelight.com/shop/

Nu allerlaatste kans om een gedrukte versie van dit prachtige boek te bekomen:

https://www.kickstarter.com/projects/443806702/ages-of-astrophotography

 

 

 

Reacties

ISBN = 978-1-4951-8912-8

Reageer