Ontdekking Planeet 9
De baan van "Planeet 9" heeft een hellingshoek van 30 graden t.o.v. de planeet banen, maar geeft een verklaring voor de inclinaties van de omloopbanen van 5 bekende TNO, waaronder Sedna en 2012 VP113. (Caltech)
Wetenschappers van het California Institute for Technology (Caltech) hebben bewijs gevonden voor het bestaan van een gigantische planeet in de buitenste ijskoude regionen van het zonnestelsel. Het object kreeg de bijnaam "Planeet 9" en draait in een zeer langgerekte baan rond de Zon met een omloopperiode tussen de 15000 en 20000 jaren. Ter vergelijking, 90377 Sedna heeft een omloopbaan van 11400 jaren.
De aanwezigheid van "Planeet 9" werd door middel van wiskundige modellen en computersimulaties aangetoond door Caltech astronomen Konstantin Batygin en Michael Brown. Deze laatste is bekend door zijn onderzoek naar Kuiperbelt objecten (KBO) en de ontdekking van dwergplaneet Eris, waardoor Pluto in augustus 2006 door de Internationale Astronomische Unie (IAU) de classificatie dwergplaneet werd toegekend.
De hypothetische "Planeet 9" draait op een afstand van 200 tot 600 Astronomische Eenheden rond de Zon. Eén Astronomisch Eenheid (AE) is de gemiddelde afstand van de Aarde tot de Zon, ongeveer 150 miljoen kilometer.
Indien deze ontdekking wordt bevestigd (de planeet werd nog niet waargenomen), zal het Zonnestelsel opnieuw 9 planeten tellen, aangezien "Planeet 9" een massa van ongeveer 10 maal die van de Aarde, of 5000 maal de massa van Pluto, blijkt te hebben. Verscheidene observatoria hebben hun agenda omgegooid en waarneemtijd gereserveerd om op zoek te gaan naar "Planeet 9".
Opnieuw blijkt dat er nog belangrijke ontdekkingen worden gedaan aan de rand van het zonnestelsel. In november 2015 werd het object V774104 waargenomen op een afstand van 103 AU van de Zon.
Caltech astronoom Michael Brown, mede-ontdekker van dwergplaneet Eris, het eerste Transneptunische object (TNO) dat groter bleek dan Pluto, vond "Planeet 9" aan de hand van computersimulaties. (Caltech)
Meer info: https://www.youtube.com/watch?v=6poHQ2h00ZA
Michael Brown's blog: http://www.findplanetnine.com/
Reacties