De Werkgroep Astrogeschiedenis wil de geschiedenis van de sterrenkunde in België en van de eigen vereniging beter in kaart brengen en ontsluiten.

U bent hier

Ruimte voor Muco (2004 - 2014)

Ruimte voor Muco

We staan er misschien niet meer bij stil, en het is misschien niet meer allemaal intact, maar de grootste schaalvoorstelling van het zonnestelsel in België vierde in 2014 zijn tiende verjaardag.

Het zou het tweede grootste ter wereld kunnen zijn, na het Sweden Solar System in Zweden. Het initiatief werd in 2004 genomen. De elf creaties van kunstenaar Tim Roosen staan op 10 verschillende plaatsen in België. Frank De Winne is peter van dit unieke project.

Posities en details

De Zon staat nabij de zetel van de Belgische Vereniging voor Strijd tegen Mucoviscidose (taaislijmziekte) in Oudergem. Er is gekozen voor een segment van de zonneschijf, die 34,8 m zou meten. Het werd op 16 mei 2004 ingehuldigd. Mercurius staat ook nog in Oudergem, bij het Cultureel Centrum. Hij staat 1,45 km van de Zon en meet slechts 12 cm. Venus staat in het Leybeekpark in Watermaal-Bosvoorde. Dat is op 2,7 km van de Zon. De diameter van Venus is 30 cm. Venus werd  in oktober 2004 ingehuldigd. De Aarde en de Maan staan in Ukkel, aan de ingang van de Koninklijke Sterrenwacht van België. De afstand tot de Zon is 3,73 km e ze staan 9 m van elkaar. De Aarde meet 32 cm, de Maan 8,6 cm. De inhuldiging van dit paar gebeurde op in juni 2004. Mars is te vinden in het Jan van Ruusbroecpark in het centrum van Hoeilaart. Hij is 16 cm groot en staat op 5,69 km van de Zon. Jupiter is te vinden op een rondpunt tussen de Leuvensesteenweg (N26) en de Haachtsesteenweg (N21) nabij Kampenhout. Jupiter heeft een diameter van 3,57 m en staat op 19,4 km van de Zon. Voor kenners zijn onder andere de wolkenbanden, de Grote Rode Vlek en bliksemontladingen te ontwaren. De planeet Saturnus is te vinden in Gembloux op de Place Arthur Lacroix. Hij is 3 m groot en staat op 35,7 km van de Zon. De planeet Uranus staat in Tongeren, op de binnenplaats van het administratief centrum aan de Maastrichterstraat 10. De voorstelling is 1,28 m groot en staat op 71,7 km van de Zon. Neptunus tenslotte is te vinden op de zeedijk van Oostende, nabij het Casino-Kursaal. De schijf zit op een drietand. Neptunus heeft een diameter van 1,22 m en ligt op 112,6 km van de Zon. De dwergplaneet Pluto, ten tijde van de inhuldiging nog een planeet, is te vinden naast het stadhuis van Florenville op 147 km van Oudergem en heeft een diameter van 5 cm.

Meer informatie hier en hier.

Bijgevoegd een afbeelding van Jupiter die in november 2014 werd gemaakt door de auteur.

Schrijf bij de reacties gerust hoe de andere kunstwerken het stellen na tien jaar.

Reacties

Wellicht is het miniatuur zonnestelsel "Virtual Solar System Drive" in New South Wales - Australië nog groter. De 40 m hoge koepel van de Anglo-Australian Telescope op de top van de Siding Spring sterrenwacht stelt de Zon voor, met de andere planeten in de buurt van Coonabarabran. Het was minstens 200 kilometer rijden om bij Pluto uit te komen... Naar een idee van astronoom John Shobbrook dus wellicht wereld's grootste maar tevens wereld's mooiste miniatuur zonnestelsel.
Oké, als de Zon een afmeting heeft van 40 meter, dan is hij groter. Deze Zon (in België) is iets groter dan 30 meter. Deze in Zweden, genoemd in het artikel, is 110 meter groot (inclusief corona).
Update najaar 2018 : Ik heb alle kunstwerken bezocht in het najaar van 2018. Neptunus in Oostende stond er niet meer en commentaren via Canvas gaven aan dat het kunstwerk verdwenen was. Afgelopen week heeft de stad Oostende het kunstwerk teruggevonden en in een email geeft de stad aan te overwegen het kunstwerk opnieuw op te zetten. zie ook mijn blog https://orionxt12.blogspot.com/2019/01/belgiums-lost-solar-system-tour-around.html

Reageer