De Werkgroep Astrogeschiedenis wil de geschiedenis van de sterrenkunde in België en van de eigen vereniging beter in kaart brengen en ontsluiten.

U bent hier

Telescoop Paul Van Hoeydonck


Belgische kunstenaar Paul Van Hoeydonck met de 90 mm reflector, gerestaureerd door het kijkerbouw team onder leiding van Jean-Pierre Grootaerd. (Foto: Danny Van Hoecke - Euro Space Society)

Begin januari 2017 kreeg Danny Van Hoecke tijdens een ontmoeting met de Belgische kunstenaar Paul Van Hoeydonck, diens oude telescoop te zien. Van Hoeydonck's 90 mm reflector bleek aan een grondige restauratie van de optiek toe en Danny Van Hoecke contacteerde de werkgroep kijkerbouw te Gent teneinde de mogelijkheid te bekijken om deze oude spiegeltelescoop te restaureren.
Ondanks de drukke agenda stemde de werkgroep kijkerbouw toe en Jean-Pierre Grootaerd ontmantelde het geheel zodat de spiegels in de opdampklok van de S9 te Gent konden gaan om van een nieuw reflectief laagje te worden voorzien. Medio januari kon de telescoop opnieuw worden geassembleerd, waarbij Jean-Pierre oog had voor de kleinste details; nieuwe zoeker, vangspiegel spider, bouten en vijsjes. Na een korte test kon de telescoop terug naar Paul Van Hoeydonck.
Quasi één maand na de aanvraag, kon Danny Van Hoecke de 90 mm reflector terug aan Paul Van Hoeydonck overhandigen. De kunstenaar plant de telescoop te gebruiken om met zijn achterkleinkind de Maan te observeren.
Al bij al een prachtige samenwerking tussen de werkgroepen astro-geschiedenis, kijkerbouw en de Euro Space Society!

Paul Van Hoeydonck verwierf wereldwijde bekendheid nadat zijn kunstwerk " Fallen Astronaut " in Mare Imbrium op de Maan werd geplaatst door de Apollo 15 bemanning in augustus 1971.

Meer info:

http://paulvanhoeydonck.com/man-on-the-moon.html
en
http://www.vvs.be/werkgroepen/werkgroep-astrogeschiedenis/45-jaar-fallen-astronaut


 

Reageer