De werkgroep astro-geschiedenis richt zich tot alle V.V.S.-leden met een interesse voor de historische achtergrond bij de vele aspecten van theoretische en praktische sterrenkunde.

U bent hier

Tot nu toe oudste ster...

Dr Stefan Keller en dr Mike Bessell poseren voor de 1,88 m reflector van de Mount Stromlo sterrenwacht nabij de Australische hoofdstad Canberra. (Foto: David Paterson, ANU)

Op zaterdag 8 februari 2014 kondigde Dr Stefan Keller, van de Australische Nationale Universiteit (ANU), via z'n twitter account aan dat het Skymapper project de tot nu toe oudste ster in ons sterrenstelsel had gevonden.
De 1,35 m Skymapper is een geautomatiseerde Cassegrain reflector (f/4,79) op de Siding Spring sterrenwacht nabij Coonabarabran in New South Wales - Australië. Skymapper zag first light in de winter van 2008 en startte in 2009 met een project om een digitale kaart te maken van de gehele zuidelijke sterrenhemel. Deze multi-kleuren, multi-epoch Southern Sky Survey (S3) is vergelijkbaar met de Sloan Digital Sky Survey (SDSS) van Apache Point in New Mexico - VSA. Skymapper beschikt over een 5,7 bij 5,7 graden breed waarnemingsveld en kan de zuidelijke hemel in enkele nachten vastleggen. 
De ster met de aanduiding SMSS J031300.36-670839.3v (magnitude 14,8) blijkt 13,6 miljard jaar oud te zijn en verpulvert dus het vroegere record van de 13,2 miljard jaar oude "Methuselah" ster HD 140283 (Henry Draper catalogus).
De tot nu toe oudste ster in de Melkweg, ligt op een afstand van zes duizend lichtjaren van de Aarde en ontstond in het kielzog van een oerster, zestig keer groter dan onze Zon, die stierf in een supernova explosie. Spectroscopie gaf een chemische vingerafdruk met de elementen Waterstof, Helium en Lithium, zowat de enige elementen aanwezig in het prille universum.
Aangezien deze ster enkel zichtbaar is in het Zuidelijke halfrond (sterrenbeeld Hydrus = kleine waterslang) diende een zuidelijke sterrenwacht de ontdekking te bevestigen. De bevestiging kwam van één van beide 6,50 m Magellan telescopen op de Las Campanas sterrenwacht in Chili.

De auteur nabij de ingang van de 1,35 m geautomatiseerde Skymapper telescoop op Siding Spring in Australië. (Foto: Philip Corneille)

Deel deze pagina

Reageer