Binnen deze werkgroep wordt gediscussieerd over eclipsen, waarnemingen voorbereid en waarnemingsgegevens uitgewisseld.

U bent hier

De 9 maart 2016 Totale Zonsverduistering : aanloop en verslag

27-februari-2016: inschepen op het cruiseschip Silver Discoverer in de haven Santa Cruz in Honiara, de hoofdstad van de Salomonseilanden.  Aan boord 2 leden van de VVS: Jan Hellemans en Kris Delcourte.

29-februari-2016:  Eerste lezing gegeven over landschapsfotografie, voor 28 toehoorders. Veel positieve reacties ontvangen, tot verschillende dagen nadien. 

4-maart-2016:  De tijd bij het schrijven is 17:40 locale tijd, dit zou moeten overstemmen met UTC + 11 uur.

Gisterenavond (3 maart) een prachtige zonsondergang met oranje-rode kleuren, met de zon half verscholen vanachter een regenbui. Prachtige, torenhoge wolken, helemaal opgekleurd door de ondergaande zon.  Papua Nieuw Guinea verlaten en op weg naar Micronesië.  Iets na de middag (locale tijd), de evenaar gepasseerd (van zuid naar noord). 

Deze morgen opnieuw een kleurrijke zonsondergang, met de kleuren voornamelijk in de wolkenstructuur.  De deining op de oceaan (the swell) begint nu merkelijk in kracht toe te nemen. 

Deze avond om 19:00:  uitgenodigd voor dinner aan de tafel met astronaut (7 maal) en ruimtewandelaar Jerry Lynn Ross.  

5-maart-2016:Gisterenavond gedineerd met Jerry Ross 7-voudig astronaut en bekend ruimteandelaar. Het was een gezellige avond. Jerry vertelt vlot over zijn belevenissen in de Soviet Unie (1990) toen 4 personen van de NASA werden uitgenodigd. Hij beantwoord zonder moeite onze vragen. Hij heeft wat last van een sinusitis, moet nog 4 presentaties geen en daardoor  wordt het niet al te laat. Deze namiddag gaf hij een presentatie met beelden door hem gemaakt van de Aarde vanuit de Space shuttle.  Hij heeft ook mijn copie van zijn boek Spacewalker (inbegrepen bij het cruisepakket) gesigneerd.

De landing voorzien voor de voormiddag op het atoll Nukuoro van Micronesië ging vanwege de onstuimige zee niet door: de boot moet door een nauwe vaargeul manouvreren kort bij de reef en het in-en uitstappen in de zodiacs is ook te gevaarlijk. We zijn nu onderweg naar Ponphei.  De zee lijkt me nog woeliger dan voorheen!  

6-maart-2016: een goed gevulde dag met een bezoek aan het hoofdeiland Pohnpei en de archeologische site van Nan Madol. In de late namiddag ben ik er eindelijk in geslaagd enkele vliegende vissen te fotograferen. Morgen op weg naar het Oroluk atoll voor een snorkeluitstap.  Inmiddels moet ik mijn slides over de "Mercury Transit" nog verder afwerken!

7-maart-2016: opnieuw teveel wind en swell om een atoll van Micronesië te bezoeken en te snorkelen. De boot kon niet in de smalle vaargeul manouvreren en zette verder koers naar Chuuk lagoon, ook Truck genoemd. 

8-maart-2016: aangekomen te Chuuk (Truck) lagoon.  Chuuk is een atol in wording .  Als de vulkaan verder instort krijgen we een echte atol. Deze morgen (eindelijk) snorkelen op 3 verschillende plaatsen bij 3 wrakken in de lagoon: een vliegtuig en 2 schepen, allemaal van Japan dat tijdens WOII op Chuuk een basis had uitgebouwd en een vloot had gestationeerd. Op de wrakken heeft zich koraal ontwikkeld met daarrond een rijk en kleurrijk visbestand.  

Op weg nu naar onze eclips site.  De weersvoorspelling zijn (in tegenstelling tot gisteren toen alles nog bewolkt leek) gematigd optimistisch! Morgen 9 maart is dan de grote dag! 

Nog even vermelden dat ik binnen 2 uur mijn tweede presentatie op deze cruise zal geven: Landscape Eclipse Photography , gelijkaardig als de presentatie die ik gegeven heb op de Solar Eclipse Conference 2014 op de Mt Sacremento Observatory en op de DDD#10.  

9-maart-2016: Nog even vermelden dat mijn presentatie van 8-maart over landscape eclipse photography goed werd ontvangen (voor een minder talrijk publiek).  

Vandaag de grote dag. En een heel mooie zonsverduistering gezien met 2 schitterende diamantringen en geweldige protuberanzen op 11 uur die zichtbaar bleven gedurende de ganse totaliteit. Prachtig spel van laaghangende cumulus wolken die donker werden als ze werden opgeslokt door de maanschaduw en andere wolken die terug helder werden als ze uit de schaduw tevoorschijn kwamen.  Een zeer geslaagde eclips doorheen een dunne hoge bewolking die als het ware rond de zon werd gevormd door de afkoeling van de vochtige zeelucht veroorzaakt door de maanschaduw. 

En dan nu twee dagen volle zee op weg naar het eiland Yap van Micronesia. 

Reageer