Binnen deze werkgroep wordt gediscussieerd over eclipsen, waarnemingen voorbereid en waarnemingsgegevens uitgewisseld.

U bent hier

Eclipsseizoen 2018

Een nieuw eclipsseizoen is aangebroken waarbij de Maan voldoende dicht bij haar (stijgende) knoop zal staan om eclipsen te "veroorzaken".   

Een eerst partiële zoneclips vond hierbij reeds plaats op 13-juli.  Deze was alleen maar zichtbaar in het uiterste zuiden van Australië, Tasmanië, het uiterste zuiden van Nieuw Zeeland, de Oceaan ten zuiden van Australië tot aan Antarctica en een kleine gebiedje op het Antractische continent.   

Toch waren er enkele bekende eclipschasers die het de moeite vonden om naar Tasmanië te reizen voor een eclips met een magnitude (diameter) van 10%, onder meer Jörg Schoppmeyer aka Schoppy, onze gastspreker op de laatste DDD.

Twee weken later is het Volle Maan en zal er zich in de nacht van 27 op 28 juli een totale maansverduistering voordoen. Deze maansverduistering is heel moeilijk te zien in België omdat de Maansverduistering net na maanopkomst reeds totaal zal zijn en bijgevolg niet of heel moeilijk te observeren. In het Oosten en Zuidoosten van Europa zal ze veel beter te zien zijn.  Ik verplaats mij tot in de Jura met zicht over het Meer van Geneve, waar de Maan 2.9 boven de horizon zal zijn op het ogenblik dat totaliteit zal aanvangen (U2). Het zal nog steeds een hele uitdaging zijn om de Maan op te sporen bij zulk een lage stand om nog niet van kans op bewolking te spreken. Griekenland of Turkije bieden uiteraard veel meer kansen voor een succesvolle waarneming.    

Een synodische maand na de eclips van 13 juli, namelijk op 11-augustus (precies 1 metonische cyclus of 19 jaar na de totale zoneclips zichtbaar in Europa) zal er zich een nieuwe partiële zoneclips voordoen.  Deze is opnieuw niet zichtbaar in België maar wel in het Hoge Noorden (Canada, Groenland en Ijsland) ofwel in het Noordoosten van Rusland. Verschillende bekenden gaan naar Tromso waar de eclipsmagnitude 29% van de zonnediameter zal bedragen. Xavier jubier zal ergens in het noordoosten van Rusland waarnemen.

Ik zal me dan in Moskou bevinden opweg naar Kamtchatka (niet gerelateerd aan een eclips) en naar een eclips van 2.3 % (diameter) kunnen kijken.

 

En in het midden van het eclipsseizoen is er ook nog de SEC2018 of Solar Eclipse Conference van 2 tot 5 augustus die zal plaatsvinden in de Cosmodrome te Genk. Als U nog niet bent ingeschreven is het nu de moment om dat te doen:  http://www.sec2018.be/        

 

Deel deze pagina

Reageer