Binnen deze werkgroep wordt gediscussieerd over eclipsen, waarnemingen voorbereid en waarnemingsgegevens uitgewisseld.

U bent hier

Totale Zonsverduistering 14 December

Totale Zoneclips 14 december 2020

 

Op 14 december 2020 zal er een totale zoneclips plaatsvinden. Waar de eclipsliefhebber reeds lang naar uitgekeken heeft, lijkt nu helaas een gebeurtenis te worden waarvan slechts een beperkt aantal  gegadigden zal kunnen genieten. Dit heeft uiteraard alles met de gekende COVID19 pandemie te maken.  Deze eclips zal immers slechts te zien zijn op het vasteland in de landen Chili en Argentinië. Chili is zeer recentelijk geopend voor toerisme en het is mogelijk om er naar toe te reizen zonder quatantaine vanaf 7 december.  Voor de meesten kwam dit evenwel te laat en bovendien zijn er nog interne beperkingen. Argentinië blijft vooralsnog gesloten voor toerisme.  Enkelen is het wel gelukt met een sepciale presidentiele vergunning die pas aankwam op 9 december. Ook voor Chilenen en Argentijnen die niet in de onmiddellijke omgeving van het pad van totaliteit wonen zal het niet evident zijn om in die zone te geraken.

Laat het ons toch maar eerst over de eclips zelf hebben.  Die gaat uiteraard wel nog steeds door! De totale zoneclips van 14 december 2020 behoort tot sarosreeks 142 en zal plaatsvinden in de dalende knoop, 1,8 dagen na de passage van de Maan door het perigeum. Het gaat hier om eclips nummer 23 uit een totaal van 72 eclipsen in deze reeks. Deze eclips zal “slechts” 2m en 10sec duren op het punt van maximale eclips. Volgende eclipsen uit deze reeks schuiven verder op naar het noorden en nemen toe in tijdsduur tot een maximum van 6m34s dat zal worden bereikt met eclips nummer 38 in het jaar 2291. De vorige eclips uit deze sarosreeks vond plaats op 4 december 2002 en was onder meer zichtbaar in Zimbabwe, Zuid-Afrika en Australië.

 

  

Het Pad van Totaliteit

 

Op 14 december zal de schaduwkegel van de Maan het aardoppervlak voor het eerst raken in het Zuiden van de Stille Oceaan, zo’n 3900 km ten zuidoosten van de Hawaiiaanse eilanden. Vervolgens volgt een lange tocht over de Stille Oceaan die 97 minuten duurt en waarbij geen enkel noemenswaardig eiland wordt aangedaan tot de kust van Chili wordt bereikt. Het pad van de schaduw zal hier 90 km breed zijn en de totaliteit zal er op de centrale lijn 2 minuten en 8 seconden duren bij een zonshoogte van 71º. In Chili passeert de maanschaduw over de twee toeristische steden Pucon en Villarrica beiden gelegen aan het mooie Villariccameer nabij de nog actieve Villarricavulkaan. De streek heeft een goede toeristische infrastructuur met verschillende accommodatiemogelijkheden.  De redelijke kansen op goed weer en de mooie omgeving maakten de regio tot een van de favorieten bij de georganiseerde eclipsreizen. Vervolgens trekt de maanschaduw dan de Andes over en Argentinië binnen. Het Andesgebergte met zijn hoge pieken vormt een ideaal scherm om de meeste wolken die vanaf de Stille Oceaan in het westen komen tegen te houden.  Het nadeel is dat men aan die kant van de Andes soms af te rekenen kan krijgen met hevige winden. Het plaatsje Piedra del Aguila biedt volgens meteoroloog Jay Anderson de beste statistische vooruitzichten op een minimum aan wolken. En hierdoor werd dit plaatsje snel heel populair bij de planners van eclipsreizen. Het punt van grootste eclips met een maximale duur van 2 minuten en 10 seconden bevindt zich nog zo’n 180 km meer naar het oosten van Peidre del Aquila Na een passage van amper 170 km over Chili en 700 km over Argentinië, zal de Maanschaduw het laatste gedeelte van haar traject van 7000 km over de Atlantische Oceaan aanvatten.  Hierbij wordt nergens nog land aangedaan.

 

Het laatste Eclipsnieuws

Enkele van de vertrouwde eclipschasers bevinden zich inmiddels in Pucon, dit is aan het Villarricameer en aan de voet van de Villarricavulkaan in Chili.  Dat is zowat de place to be, omdat Argentinië, behalve voor enkele groepen (Sirius travel en Astro Trails) met een speciale vergunning, niet toegankelijk is voor internationale toeristen (met uitzondering van de 5 buurlanden). Chili kan men mits enkele voorwaarden wel  binnen via Santiago.  Helaas is Santiago inmiddels gedegradeerd tot paso 2 zone zodat internationale reizigers de zone van de metropool binnen de 24 uur moeten verlaten.  

Op dit ogenblik (12 December) zien de weersomstanstigheden er evenwel niet goed uit in Pucon en omgeving en ook voor maandag 14 december wordt er slecht weer gegeven. Sommigen gaan toch proberen om de grens met Argentinië over te steken, zowat de enige mogelijke uitwegmogelijkheid met kans op succes. 

 

 

 

Reageer