Totale Zonsverduistering 9 maart 2016
Totale Zoneclips 9 maart 2016
Op 9 maart 2016 zal er een totale zonsverduistering te zien zijn die zal aanvangen bij zonsopkomst in het equatoriale gedeelte van de Indische Oceaan, ten Westen van het Indonesische eiland Sumatra. Vervolgens trekt de schaduw van de Maan verder over het aardoppervlak en doet hierbij de Indonesische eilanden Sumatra, Bangka, Belitung, Kalimantan, Sulawesi en het noordelijke gedeelte van de Molukken (Maluku) eilanden aan. Dit zijn meteen zowat de enige mogelijkheden om deze eclips vanaf het vasteland waar te nemen. De maanschaduw trekt verder over het tropische gedeelte van de Stille Oceaan waar het maximum van de eclips zal plaatsvinden met een duurtijd van 4m09s dicht bij de Chuuk Lagoon van Micronesië. Slechts enkele kleine en moeilijk bereikbare atols van Micronesië, zoals het Wolleai atol, bevinden zich hier in het pad van de schaduwkegel. De maanschaduw trekt verder over de Stille Oceaan en zal de Aarde verlaten bij zonsondergang ten Noorden van Hawaii.
Deze eclips is nummer 52 uit sarosreeks 130 en heeft plaats in de dalende knoop van de baan van de Maan. Verschillende van onze VVS leden hebben wellicht de vorige eclips uit deze sarosreeks, namelijk op 26 februari 1998, meegemaakt in de Caraiben of in Venezuela. Ter gelegenheid van de eclips daarvoor, de nummer vijftig uit deze reeks die plaats vond op 16-feb-1980, organiseerde de VVS een speciale reis naar Kenya. Dit was voor mij mijn allereerste totale eclipservaring en meteen ook het begin van mijn eclipsverslaving.
Aangezien Indonesië de enige mogelijkheid is om deze eclips vanaf het vasteland te observeren gaat de meeste aandacht van de eclipsgeinteresseerden hier naartoe. De maand maart valt in Indonesië net in het natte moessonseizoen en lijkt daardoor op het eerst gezicht niet zo’n gunstige vooruitzichten te hebben. Toch is dit niet helemaal het geval. Naarmate men meer maar het noordoosten van Indonesië gaat worden de vooruitzichten merkelijk beter. Zo heeft Ternate van de Molukkeneilanden de helft van de gemiddelde hoeveelheid neerslag van de westelijke eilanden Sumatra en Kalimantan.
Vooral op Ternate in het noorden van de Molukken mag men zich dan ook aan een invasie van eclipsjagers verwachten. Al wat beschikbaar was aan accommodatie is hier dan ook al enkele jaren volgeboekt. Ook andere plaatsen langs de centrale lijn zoals de kleinere eilanden Bangka en Belitung tussen Sumatra en Kalimantan, zijn behoorlijk populair. Urania zal deze eclips vanaf Sumatra waarnemen.
Belangrijk is ook dat er op dit ogenblik een El Niño seizoen actief is dat een grote invloed kan uitoefenen op de hele regio. Voor Indonesië betekent dit meestal periodes met veel minder neerslag dan het normale gemiddelde, soms zelfs periodes van grote droogte in het midden van het regenseizoen. Met andere woorden, El Niño zal de kansen op het succesvol waarnemen van de eclips in Indonesië doen toenemen.
Zoals steeds als er veel oceaan aan te pas komt, worden er eclipscruises georganiseerd. Deze bieden het voordeel van de flexibiliteit bij het eventuele zoeken naar een klare hemel. De meeste cruises opereren rond Indonesië en er zijn er ook twee bij die het punt van maximum eclips in Micronesië gaan opzoeken: de Silversea Silver Discoverer georganiseerd door amerikaanse operator Eclipse Tours en de vanaf Japan georganiseerde Venus Pacific. Twee VVS-leden, Jan Hellemans en ikzelf zullen zich aan boord van de Silver Discoverer bevinden.
Links:
Fred Espenak:
http://www.eclipsewise.com/oh/ec2016.html#SE2016Mar09T
http://www.eclipsewise.com/oh/oh-figures/ec2016-Fig01.pdf
Weerinformatie, Jay Anderson:
http://home.cc.umanitoba.ca/%7Ejander/tot2016/tot2016.htm
Reageer