Binnen de werkgroep komenten worden gegevens van waarnemingen verzameld van relatief heldere kometen, met andere woorden kometen die zichtbaar zijn in een amateurtelescoop.

U bent hier

Komeet 12P/Pons-Brooks

De komeet heeft een aantal outbursts ondergaan, één die begon eind juli (zie het Heelal nummer 12 van december 2023) en één die aanving in november verleden jaar. Momenteel heeft ze een magnitude rond de +4.5.

Ze zou een magnitude bereiken rond de +3.7 op 20 april, maar dan zal ze laag aan de horizon staan en een elongatie hebben rond de 22° wat de observatie ervan op die datum niet gemakkelijk zal maken.

Echter, in de loop van de volgende dagen zou de observatie nog vrij goed moeten meevallen, in de veronderstelling dat we een open hemel zouden hebben. De positie van de komeet kan onder andere op volgende website gevonden worden: https://theskylive.com/planetarium?obj=12p

Op 13 april komt ze vrij dicht in de buurt van Jupiter: ze staat dan amper 3° onder de planeet.

Hierbij een foto ervan genomen op 28 maart door Pieter-Jan Dekelver, een stapeling van 73 foto’s van elk 30 seconden.

Laat ons hopen dat de weergoden ons gunstig gezind zijn zodat een aantal waarnemingen kunnen gedaan worden de volgende dagen want naar het einde van de maand toe zal ze onder de horizon verdwijnen.

Reageer