Binnen de werkgroep komenten worden gegevens van waarnemingen verzameld van relatief heldere kometen, met andere woorden kometen die zichtbaar zijn in een amateurtelescoop.

U bent hier

Komeet C/2021 A1 (Leonard)

Deze komeet was de eerste komeet die ontdekt werd dit jaar. Gedurende ettelijke maanden bleef deze komeet onder de grens van een magnitude van +10. Sinds oktober was ze fotografisch vrij gemakkelijk vast te leggen na middernacht met behulp van een goede telescoop met volgsysteem.

Sinds midden november is haar helderheid echter meer en meer aan het toenemen. Momenteel heeft ze een helderheid rond de +5,5 waardoor ze met een binoculair of kleine kijker gemakkelijk waar te nemen is.

Maar deze komeet wordt voor ons moeilijker en moeilijker te zien: ze zakt meer en meer naar de horizon.

Voor wie de komeet wil zien wordt het vroeg opstaan, want het beste is om deze waar te nemen tussen 04:30 en 7 uur en dit in oostelijke richting.

Vanaf de 12de december komt ze vrij laag aan de horizon te staan waardoor verdere waarneming na die datum niet meer mogelijk is.

Hopelijk hebben we nog een paar heldere ochtenden zodat waarnemingen nog mogelijk zijn.

 

Meer informatie kan gevonden worden op volgende websites:

http://astro.vanbuitenen.nl/comet/2021A1

http://www.aerith.net/comet/catalog/2021A1/2021A1.html

 

Een kaart met de positie voor de volgende dagen kan bekeken worden op:

https://sternfreunde.de/2021/12/07/himmelsschauspiel-fuer-hobbyastronomen-komet-leonard-kommt/?fbclid=IwAR1cIMMzcHElveVmrAPvvErz4EiUvBaGNpvH2Gfk2jyBw2mTM_maHY0zGag

Reageer