Binnen de werkgroep komenten worden gegevens van waarnemingen verzameld van relatief heldere kometen, met andere woorden kometen die zichtbaar zijn in een amateurtelescoop.

U bent hier

Komeet C/2022 E3 (ZTF) nu makkelijk zichtbaar met een verrekijker!

De ontdekking van C/2022 E3 (ZTF)

De ‘groene’ komeet werd vorig jaar op 2 maart ontdekt met behulp van de ‘Zwicky Transient Facility’ (ZTF) van het Palomar Observatory in Californië. Deze ZTF onderzoekt een groot gebied aan de hemel. En dat zowel in het zichtbare als in het infrarode spectrum via een camera die bevestigd is op de ‘Samuel Oschin’ telescoop, een 1,22 m Schmidtcamera. De komeet had bij de ontdekking een schijnbare magnitude van 17.3 en was toen 4.3 AE verwijderd van de zon. Oorspronkelijk werd gedacht dat het om een asteroïde ging, maar vrij kort na de ontdekking ervan bleek dat er een coma aanwezig was. En op 19 maart 2022 kon ook een wazige staart aangetoond worden.

Helderheid van de komeet

Op 12 januari 2023, het tijdstip van perihelium, bereikte de komeet een helderheid van magnitude +6.5 bereikte. De maximum helderheid van 4,5 werd behaald op 1 februari 2023: op die datum zat de komeet met een afstand van 0.284AE het dichtst bij de Aarde. Na dit moment begon de komeet qua helderheid af te zwakken.

Zichtbaarheid van de komeet

Begin januari 2023 zat C/2022 E3 (ZTF) in de vroege avond te laag aan de horizon om waargenomen te kunnen worden. Maar naarmate de maand vordert klom ze in een snel tempo hoger aan de hemel: op 15 januari stond de komeet ongeveer 7 graden boven de horizon in het NNW, op 20 januari ongeveer 13 graden tussen NNW en het N om dan op het einde van de maand op 55 graden in het NNO te zitten, dit allemaal rond 19uur plaatselijke tijd.

Tussen 15 januari en 7 februari is de komeet de gehele nacht zichtbaar maar vooral tijdens de eerste helt van de nacht staat ze mooi hoog aan de hemel. In de eerste dagen van februari is de komeet vlakbij Capella terug te vinden. Dit is de helderste ster van het sterrenbeeld Voerman. De omstandigheden zullen dus ideaal zijn om de komeet rond zijn maximum helderheid te observeren.  Het enige storende effect zal de maan zijn: een volle maan op 5 februari. De maan zal echter op een minimumafstand van zowat 45° uit de buurt van de komeet blijven.

Een paar opmerkelijke data: op 6 februari staat de komeet op minder dan 1.5° van Capella, op 11 en 12 februari op minder dan 2 graden van Mars en op 15 februari op minder dan 2 graden van Aldebaran. Ideale momenten om dit object makkelijk terug te vinden maar vooral fotogenieke gelegenheden.

Daarna wordt ze senl een stukje zwakker en duikt tegen einde van de maand steeds verder naar het zuiden. Tijdens de maand maart is de komeet ten westen van het sterrenbeeld Orion terug te vinden. Ze is dan nog alleen in de vroege nacht zichtbaar. Begin april zal ze te laag aan de horizon zitten om nog geobserveerd te kunnen worden.

Zoekkaarten voor elke dag kunnen gevonden worden op de website van Gideon van Buitenen (http://astro.vanbuitenen.nl/comet/2022E3) en in de Hemelkalender 2023 vanaf pagina 25.

We verwijzen voor meer informatie naar een volledig artikel van Thierry Van Driessche dat in het januari 2023 nummer van Heelal is gepubliceerd.

Foto: Bert Moyaers - ASKAR ACL 200 - ZWO ASI533MC Pro - Explore Scientific Exos2 (https://www.astrobin.com/1v64r8/0/?fbclid=IwAR1ZccFTFkGqH5O-HmWZl-Q-0Ckrc9pqMX7qrnFcJrNfCD...)

Facebook group Wekgroep Kometen: https://www.facebook.com/groups/2699994640241103

 

 

Reageer