Binnen de werkgroep komenten worden gegevens van waarnemingen verzameld van relatief heldere kometen, met andere woorden kometen die zichtbaar zijn in een amateurtelescoop.

U bent hier

Komeet C/2023 P1 (Nishimura)

De komeet werd ontdekt op 11 augustus 2023 door Hideo Nishimura, een amateurastronoom in Japan.

Deze had toen een magnitude rond de +11. Momenteel neemt ze in magnitude toe. Vandaag 6 september heeft ze een magnitude rond de 5.0. Ze is te vinden tussen het NO en het O, laag aan de horizon, nadert langzaam maar zeker de zon en zou een magnitude rond de 2.9 halen op 17 september.

Deze komeet is momenteel alleen in de vroege ochtend te zien, pas vanaf een uur of 4, afhankelijk van de dag, en zal langzaam maar zeker lager aan de horizon staan in de loop van de volgende dagen. Op de dag van de dichtste afstand tot de aarde, op 12 september, zal ze pas boven de horizon verschijnen rond 05:40 uur en zou dan een magnitude moeten halen rond de 3.8.

Op de dag van de maximale helderheid, de nacht van 16 op 17 september zal ze maar opkomen rond 07:17 uur maar zal dan ook te dicht bij de zon zitten. De dagen daarop zal ze te vinden zijn aan de andere kant van de zon en aan de avondhemel. Maar haar helderheid zal dan terug afnemen en ze zal te dicht bij de zon blijven staan aan de hemel om nog verder te kunnen waargenomen worden.

Bovenstaande informatie is onderhevig aan mogelijke wijzigingen doordat de baanelementen nog regelmatig aangepast worden.

De ideale periode om ze te zien en te fotograferen zal dus in de loop van de volgende dagen zijn.

Voor meer info, waaronder dagelijks aangepaste zoekkaartjes, zie o.a. http://astro.vanbuitenen.nl/comet/2023P1 en https://hemelkalender.space/komeet-c-2023-p1-nishimura/

Voor een uitzonderlijk filmpje https://spaceweathergallery2.com/indiv_upload.php?upload_id=199236

 

Veel kijkplezier !

 

Reageer