Binnen de werkgroep komenten worden gegevens van waarnemingen verzameld van relatief heldere kometen, met andere woorden kometen die zichtbaar zijn in een amateurtelescoop.

U bent hier

Nieuw boek: Comet C/2012 S1 ISON - The Great Comet of 2013

Comet ISON C/2012 S1 - The Great Comet of 2013
Anura Gurugé

ISBN-13: 978-1492107354
Paperback 156 pagina's

Het boek is bedoeld als gids voor amateur-astronomen en het grote publiek geïnteresseerd in het waarnemen van de komeet C/2012 S1 ISON die in november 2013 perihelium zal bereiken.
Deze paperback is ingedeeld in zeven hoofdstukken en na een inleiding over kometen, gaat de auteur dieper in op de ontdekking van C/2012 S1 door de astronomen Vitali Nevski en Artyom Novichonok met hun 40 cm reflector op de Kislovodsk sterrenwacht van het International Scientific Optical Network (ISON) netwerk in Rusland.
Het eerste hoofdstuk beschrijft tevens de opvolging van komeet ISON met de vijf mogelijke scenario's voor deze "komeet van de eeuw". De auteur geeft een top 5 van de helderste kometen alsook deze die het dichtst de Aarde naderden. Er is tevens een lijst met "uitzonderlijke" kometen.
Het tweede hoofdstuk is gewijd aan de mogelijke origine van de komeet en gaat dieper in op de naamgeving van kometen door de Internationale Astronomische Unie. Het derde hoofdstuk beschrijft de anatomie van kometen, samnstelling, banen, de Edgeworth-Kuiper gordel en de SDO - verstrooide schijf-objecten voorbij de baan van de planeet Neptunus.
Het vierde hoofdstuk gaat verder in op zonscheerders terwijl de laatste hoofdstukken gewijd zijn aan statistieken en professionele waarnemingen van komeet C/2012 S1 ISON.
VVS-lid Philip Corneille verzorgde de appendix, die een impressie geeft hoe hedendaagse astronomen zoals Robert McNaught in Australië te werk gaan om kometen op te sporen en te observeren. Verder is er een korte beschrijving van het materiaal vereist om kometen te fotograferen.
Het handige boekje komt net op tijd voor komeet waarnemers en sluit af met een index en interessante weblinks voor amateur-astronomen. Tevens beschikbaar als e-book via Amazon.co.uk
Nu maar hopen dat de komeet ISON zal beantwoorden aan alle verwachtingen...

 

Reageer