Maan en Planeten blijven fascinerende en spectaculaire objecten. De werkgroep verstrekt informatie over deze objecten en verzamelt en verwerkt waarnemingen.

U bent hier

2014 AA de eerste asteroïde van het nieuwe jaar!

De allereerste asteroïde (planetoïde) van het nieuwe jaar werd ontdekt door het team van de Catalina Sky Survey (CSS) op de Mount Lemmon sterrenwacht in Arizona - VSA en kreeg de aanduiding 2014 AA. Op zich is deze ontdekking niks opmerkelijk, ware het niet dat de kleine ruimterots 22 uren later de Aardse dampkring als een vuurbal binnen drong over de Atlantische Oceaan. Dit incident is gelijkaardig aan de ontdekking van 2008 TC3 in october 2008. Het CSS team met Richard Kowalski detecteerde deze 5m grote Aardscheerder 19 uren voordat deze insloeg in de dampkring boven de Nubische woestijn in Soedan. Eén maand later vond een team van de Universiteit van Karthoem, onder leiding van de Nederlandse-Amerikaanse astronoom Peter Jenniskens, ongeveer 4 kilogram meteorietjes afkomstig van 2008 TC3, die de naam Almahata Sitta kregen. De impact van 2014 AA zal wellicht geen meteoriet fragmentjes opleveren aangezien deze in de Atlantische Oceaan tussen de kusten van Venezuela en Senegal/Mauritanië belandden. De ontdekking blijft een uniek voorval en een gepaste manier om de  50ste verjaardag van de Mount Lemmon sterrenwacht te vieren!Het voorval toont echter nogmaals aan dat het detecteren van Aardscheerders (NEA - Near Earth Asteroids) kleiner dan 100 m zeer moeilijk is. De impact van dergelijke ruimterotsen kan een wereldwijde potentiële ramp veroorzaken en op 15 februari 2013 werd de mensheid hieraan herinnerd door de airburst veroorzaakt door de Chelyabinsk meteoor boven het Oeral gebergte in Rusland. Statistisch gezien doen dergelijke airbursts, zoals de Tunguska bolide in 1908 boven Siberië, zich om de honderd jaar voor en in de moderne samenleving kunnen dergelijke incidenten worden verward met een nucleaire aanval. In 1980 werd het Spacewatch project opgericht aan de Universiteit van Arizona door de Nederlandse-Amerikaanse astronoom Tom Gehrels (1925-2011) teneinde gespecialiseerde sterrenwachten op te richten voor de detectie van Aardscheerders en planetoïden. Drie decennia later zijn er meerdere onderzoeksprogramma's waarbij tevens amateur-astronomen worden ingeschakeld om met geautomatiseerde telescopen een uitgebreide zoektocht naar potentieel gevaarlijke planetoïden (PHA - Potentially Hazardous Asteroids) te ondernemen.
De Internationale Astronomische Unie (IAU) verdeelt de Aardscheerders, naargelang hun banen, in drie groepen: Amor-, Apollo- en Aten-planetoïden. Bovendien bestaat er een vierde categorie van planetoiden (IEO - Inner Earth Objects), waarvan het perihelium en aphelium, respectievelijk dichtste en verste punt in hun baan om de Zon, binnen de baan van de Aarde vallen. Deze Atira asteroïden zijn een subgroep van de Aten-planetoïden en sinds 2003 zijn er een dozijn bekend.


Aardscheerders of Near Earth Asteroids worden onderverdeeld in drie groepen, waarbij de Inner Earth Objects een subgroep zijn van de Aten-planetoïden.
(schema: Philip Corneille)

 

Deel deze pagina

Reageer