Maan en Planeten blijven fascinerende en spectaculaire objecten. De werkgroep verstrekt informatie over deze objecten en verzamelt en verwerkt waarnemingen.

U bent hier

De maan en planeten, oktober 2021

September stond in het teken van de oppositie van Jupiter (en Saturnus). Aan de waarnemers vraag ik dan ook hun beste waarnemingen te bundelen en door te sturen naar mijn e-mail adres. Hou er rekening mee dat het postadres foutief is, visuele waarnemingen kan u inscannen en doormailen, of mail me voor het juiste postadres. Wat me al opvalt aan de beelden van 2021 vergeleken met 2020 is dat er weer een kleurverschil is in de NEB vergeleken tussen beide opposities.

Hoogtepunt van Jupiter was de impact die er op gebeurde op 13 september. Zie de oproep op de werkgroeppagina. Nogmaals: controleer de waarnemingen. Wie weet heb je onbewust de impact gefilmd, maar om bvb slechte seeing heb je de beelden niet verwerkt.

Nieuwe artikels over de impact:

https://skyandtelescope.org/astronomy-news/amateur-spots-possible-new-impact-flash-at-jupi...

https://phys.org/news/2021-09-big-jupiter.html

Volgens de laatste gegevens zou het gaan om een object van 20 meter groot. Mogelijk een restant van een komeet of kleine asteroïde. Gebeurtenissen zoals deze beklemtonen maar eens dat door de steeds veranderende technologie de amateurs een duidelijke meerwaarde zijn in wetenschappelijk onderzoek.

Hier al enkele knappe recente waarnemingen gepubliceerd op de astrofotografielijst:

Dominique Callant

Richard Bosman

Richard Bosman Jupiter 2021-09-07 21h20 UT

Tom Alderweireldt - Saturnus

Het maandoverzicht dan voor oktober, we beginnen traditioneel met:

de Maan

Op 6 oktober kunnen we genieten van donkere nachten: Niuewe Maan. Een week later zal het eerste kwartier te zien zijn op 13 oktober. 

Op 20 oktober zal de werkgroep Deep-Sky sakkeren: Volle Maan. De maand eindigen we op 28 oktober met het Laatste Kwartier.

Op 9 oktober zullen we in de avondschemering Venus en de Maan dicht bij elkaar zien. Op 14 oktober zal de Maan een photobomb doen met Jupiter en Saturnus. Dit kan met een knap landschap een mooi fotomoment worden.

Rudi

Peetermans

 

Mercurius

Rond de tweede helft van de maand zal Mercurius aan de ochtendhemel te zien zijn. Tegen het eind van de maand zal ze relatief hoog aan de ochtendhemel staan aan het begin van de ochtendschemering.

Venus

Venus wordt stilaan beter zichtbaar aan de avondhemel. Op 28 oktober zal Venus precies 50% verlicht zijn. 

Jupiter en Saturnus

Na zonsondergang kunnen beide planeten nog ettelijke uren geobserveerd worden. Hou er wel rekening mee dat ze niet hoog aan de hemel staan, wat de seeing negatief kan beïnvloeden. De oppositie is achter de rug, maar een goede opvolging van beide planeten kan altijd nuttig zijn.

Uranus en Neptunus

Uranus is héél de nacht zichtbaar, Neptunus gaat ettelijke uren na middernacht onder. Gebruik een planetariumprogramma om deze planeten te vinden, of gebruik de zoekkaarten in de Hemelkalender.

Reageer