Maan en Planeten blijven fascinerende en spectaculaire objecten. De werkgroep verstrekt informatie over deze objecten en verzamelt en verwerkt waarnemingen.

U bent hier

Maak zelf een Bahtinov masker

Wat is een Bahtinov masker?

Een Bahtinov masker is een masker dat je voor je telescoop of objectief plaatst. Door de vorm van de openingen van het masker ga je een difractiepatroon maken. Dit patroon bestaat uit 6 lichtstralen die je kan zien rondom een heldere ster. Als de middelste lichtstraal mooi centraal staat, dan is je telescoop goed scherpgesteld. Het is dus een zeer eenvoudig en zeer accuraat hulpmiddel om je telescoop (hoofdzakelijk fotografisch) scherp te stellen. 

Wat heb nodig?

Om een mask er te maken heb je enkele eenvoudige zaken nodig:

  • een plastic of hard kartonnen plaat waar je het masker uitsnijd
  • een mes
  • een printer
  • duckt-tape
  • zwarte verf
  • een snijmat of andere ondergrond waar je makkelijk op kan werken

Hoe begin je er aan?

Templates voor een masker kan je eenvoudig online vinden, hetzij kant en klaar, hetzij via een generator waar je enkele parameters kan aanpassen om zo het 'ideale masker' te maken.

In de praktijk...

Om te beginnen heb ik de overeenkomende pdf's afgedrukt voor m'n twee meest gebruikte telescopen: zijnde een ED80 en een 8 duim LX200R. Nadat ik deze afgedrukt heb, heb ik deze op een transparante pvc plaat gekleefd om zo met een hobbymes de uitlijning te traceren. Nadat dit gebeurd was, heb ik de uitlijningen uitgediept met een Trumpeter panel line tool, een instrument gebruikt in de modelbouwwereld om paneellijnen te graveren in een modelbouwvliegtuig. Mocht je dit niet hebben gaat een naald evengoed gaan, of ga je meerdere keren met het hobbymes moeten snijden over de uitlijningen.Het Trumpeter-tool.

Nadat alles uitgesneden is ziet het er zo uit:Nadien wordt de diameter van de telescoop getraceerd, dit heb ik gedaan door de afdekplaat te gebruiken en hier met een alcohol-stift rond te gaan. Nadien wordt dit uitgeknipt en maak ik een opstaande rand met de overschot van de plastiek plaat. Dit bevestig ik met duckt-tape.Nadien zet ik alles in zwarte matte verf en kom je tot een mooi resultaat. Dit is de variant voor m'n 8 duims LX200R. De variant voor de Skywatcher ED80 ziet er zo uit:

Hoe dit er in de praktijk uitziet kan je zien in volgende link:

https://youtu.be/oWmCutVcu_o

Maanbeeld na scherpstellen met bahtinov masker:

https://youtu.be/RpsKH8u1Fws

 

Waarom heb je het nodig?

Het masker maakt scherpstellen echt makkelijker. Gedaan met naar rare pixels te kijken op het display van je camera... Gedaan met minutenlang het planeetbeeldje 'zo scherp mogelijk' afgesteld te krijgen. Met dit hulpmiddel behaal je een quasi perfect focus op een zo kort mogelijke tijdspanne. Het hoeft niet duur te zijn: de PVC plaat kost nog geen 3 euro en de bus lakverf 6 euro. 

 

Reacties

Hoe begin je aan een Bahtinov masker...

Reageer