Maan en Planeten blijven fascinerende en spectaculaire objecten. De werkgroep verstrekt informatie over deze objecten en verzamelt en verwerkt waarnemingen.

U bent hier

Maan en planeten - augustus

Met het slechte weer van de afgelopen dagen wordt het nu pas interessant om je op de hoogte te brengen wat de komende zomerperiode nog in petto heeft als het aankomt op de maan en planeten. Uit de waarnemingen die op de astrofotografie lijst zijn verschenen bleek dan ook nog eens dat de seeing niet zo goed was... Op naar betere seeing dus.

De maan

De maan zal z'n eerste kwartier kennen op 15 augustus. 

Volle maan zal op 22 augustus pronken aan de hemel en het laatste kwartier op 30 augustus.

Op 17 augustus zal de maan in het perigeum staan en 32,4 boogminuten groot zijn. op 30 augustus zal ze dan weer in apogeum staan en 29,6 boogminuten groot zijn. Doordat deze plaatshebben rond eerste en laatste kwartier kan je zo een leuke fotomontage maken waarop je dus zeer goed het verschil in grootte zal zien.

Op 16 augustus zal de maan 3,5° ten noorden van Antares staan. Dit is de helderste ster van het sterrenbeeld Schorpioen. Dit kan zeker een leuke opname worden met een korte telelens. Met een klein beetje extra belichting kan je misschien tot een leuke HDR opname komen.

Op 20 augustus gaat de maan dan weer 4,6 graden ten zuiden van Saturnus staan. Ook hier zal een korte telelens een leuke compositie betekenen.

Rudi Peetermans maakte op 17 juli volgende opname van de maan. Een leuke toevalstreffer. Zo zie je maar, een goede camera bij de hand hebben kan vaak wel eens onverwachte resultaten opleveren.

 

Mercurius en Venus

Mercurius is in deze periode niet zichtbaar vanuit België. Venus is dan weer zeer slecht waar te nemen aan de avondhemel.

Mars

Mars is niet zichtbaar.

Jupiter en Saturnus

Deze maand bereiken de planeten hun oppositie met de zon. De planeten zijn dan ook heel de nacht zichtbaar. Spijtig genoeg staan ze niet zo hoog aan de hemel wat veelal betekend dat de seeing niet al te best is. 

Dat het toch loont om de planeten waar te nemen toont Dominique Dierick met deze knappe observatie van Jupiter en een transit van Io:

Er zijn door de oppositie tal van verschijnselen te zien van de manen van Jupiter en hun onderlinge standen. Misschien een uitdaging: Jupiter is helder genoeg : op 15 augustus zal overdag, tussen 15:17 en 15:47, Europa, Ganymedes en Callisto voor de planeetschijf staan. Wie gaat de uitdaging aan om deze observatie overdag te doen? Ook 29 augstus zal een drukke avond worden voor de Jupiterwaarnemers: 10 verschijnselen van de Jupitermanen staan op de agenda.

Op 20 augustus zal Jupiter in oppoositie komen. Saturnus staat al in oppositie van 2 augustus. 

Nog enkele mooie resultaten, deze is van Dominique Callant:

Leo Aerts maakte deze opname:

Reageer