Maan en Planeten blijven fascinerende en spectaculaire objecten. De werkgroep verstrekt informatie over deze objecten en verzamelt en verwerkt waarnemingen.

U bent hier

Maan en planeten in augustus

De zomerperiode kenmerkt zich door grijze nachten. Tegen dat het echt donker is, zijn we al ettelijke uren verder. Ideaal dus om de planeten en de maan waar te nemen.

Augustus

In augustus kunnen we 's morgens Mercurius in het begin van de maand waarnemen. Later op de maand staat ze te dicht bij de zon en is ze niet meer zichtbaar.

Venus kunnen we weer 's morgens goed waarnemen. Ze komt meer dan drie uur voor de Zon op. Op 13 augustus is er de grootste westelijke elongatie.

Mars kunnen we voor een groot deel van de nacht zien. De planeet komt steeds vroeger op. In het oosten kan je er niet naastkijken. Door een verrekijker zal de oranje kleur al goed opvallen, door de telescoop zal het beeld enkel maar verbeteren. Aftellen naar de oppositie in oktober!

Jupiter en Saturnus staan nog altijd zéér laag aan de horizon. Dit maakt de twee planeten moeilijke doelwitten voor hoogresolutie beeldmateriaal. De lage stand kan voor mooie foto's zorgen met bvb de maan. Richt zeker ook eens een verrekijker op Jupiter om de maantjes rond de planeet te zien gaan.

Beide planeten hebben in Juli hun oppositie gekend. 

Luc Debeck maakte op 7 augustus deze opname.

De Maan in augustus:

Laatste Kwartier11 augustus
Nieuwe Maan19 augustus
Eerste Kwartier25 augustus

 

Deel deze pagina

Reageer