Maan en Planeten blijven fascinerende en spectaculaire objecten. De werkgroep verstrekt informatie over deze objecten en verzamelt en verwerkt waarnemingen.

U bent hier

Maan en Planeten in februari

Januari heeft ons niet veel heldere nachten gebracht. De activiteit op astrofotografisch vlak, incl. maan en planeten, was bijgevolg niet al te bijster. Van wat het maandoverzicht januari bracht is dus letterlijk veel van in het water gevallen. Spijtig. Maar niet getreurd, de lente is stillaan in aantocht, de dagen worden langer, en dus ook minder waarneemtijd in de duisternis, dus wat heeft deze korte maand in petto? We beginnen naar goede traditie met...

de Maan

In februari kunnen we de 4e genieten van het laatste kwartier. Nieuwe maan valt een paar dagen voor Valentijn, de 11e. Zet maar een extra romantisch licht aan, want na het eerste kwartier op 19.2 is het wachten op 27.2 om de volle maan te aanschouwen. Nog net binnen de maand een volle maan :-).

Lees ook eens dit artikel: https://spaceweather.com/archive.php?view=1&day=29&month=01&year=2021 ; wie gaat deze speciale krater eens in hoge resolutie opnemen? Een concentrische krater, het is eens iets anders. Wouter D'Hoye heeft hem alleszins al op de digitale plaat vastgelegd: https://astrob.in/full/ediwe1/0/

(foto bij het artikel van Leo Aerts - de grote kraters bij strijklicht, centraal op de maanschijf : Ptolemaeus, Alphonsus, Arzachel, Thebit.)

Mercurius

De planeet Mercurius staat in het begin van de maand tussen de Aarde en de Zon en is dus dan niet te zien. Enkele dagen na 8 februari komt ze weer te voorschijn aan de ochtendhemel, maar in zeer slechte omstandigheden. 

Venus

De planeet komt pas op na de burgerlijke schemering 's morgens. Een gewiekst waarnemer kan ze misschien verschalken, maar het zal een lastige periode zijn om deze planeet goed te kunnen waarnemen. Een goed gebruik van een Go-To montering, of door gebruik te maken van de deelcirkels op een montering kan je ze ongetwijfeld in beeld brengen, maar dit is niet aan iedereen besteed. We leven op goede hoop, 2022 zal beterschap brengen.

Mars

Is nog steeds goed zichtbaar in het eerste deel van de nacht, maar de grootte van de planeet stelt niet veel meer voor sinds de oppositie. De planeet neemt stillaan af in helderheid en met een grootte van 6,4 boogseconden op het eind van de maand wordt het een hele uitdaging om een goede waarneming te doen. Op 18 februari zal Mars 3,7° ten noorden van de maan staan. Met een compacte telelens kan je dit goed vastleggen.

Jupiter en Saturnus

Zijn in februari niet zichtbaar aan de hemel. De Zon staat in de weg :-(.

Uranus

Is deze maand zichtbaar aan de avondhemel. Op pagina 17 van de hemelkalender staat een zoekkaart of maak gebruik van een planetariumprogramma op PC, tablet of smartphone. Deze zijn allemaal een handig hulpmiddel om je waarneming te ondersteunen. Met een degelijke bino kan je al ietwat een mini-schijfje zien en een hint van de kleur. Op 17 februari zal de planeet 3° ten noorden van de maan staan, 's avonds al meer ten noordwesten van de maan.

Neptunus

Kan je nog zien de eerste helft van de maand aan de avondhemel. Daarna verdwijnt ze in de avondschemering. Voor neptunus heb je minstens een goede verrekijker nodig. Op pagina 17 van de hemelkalender staat een zoekkaart of maak gebruik van een planetariumprogramma op PC, tablet of smartphone.

Reageer