Maan en Planeten blijven fascinerende en spectaculaire objecten. De werkgroep verstrekt informatie over deze objecten en verzamelt en verwerkt waarnemingen.

U bent hier

Maan en planeten in Januari

Het jaar 2020 is achter ons. Op vlak van planeten hebben we mogen genieten van een mooie oppositie van Mars in de maand oktober. Ook Jupiter en Saturnus waren dit jaar van de partij en sloten het jaar af met een fantastische conjunctie, volgende in 2080. Zou ik de gezegende leeftijd van 102 halen?

Ook 2021 heeft wat in petto. Te beginnen met Januari. En op vlak van planeten is dit niet vet. Het maandoverzicht is een beetje later deze maand. Het slechte weer heeft er echter voor gezorgd dat er echter niets gemist werd ;-).

Op 13 januari is het nieuwe maan. Hou zeker 14 januari de smalle maansikkel in het oog laag in het westen. Met een beetje heldere lucht kan je de maansikkel zien en rechts er van Mercurius. Met een beetje meer geluk kan je nog Jupiter zien. Saturnus zal op 14 januari mogelijk al te laag aan de horizon staan om nog op te vallen. Dit kan een mooi sfeerbeeld vormen in een verrekijker of met behulp van een korte telelens een leuke fotoherinnering.

Op 23 januari kan je een bergketen zien die afsteekt op het nog niet verlichte deel van de maan. Dit maakt voor een mooie observatie en is zeer fotogeniek. In het Engels wordt dit fenomeen "the golden handle" genoemd. Het gaat om de bergketen 'Jura Montes'.

Eerste kwartier op 20 Januari en we sluiten de maand de 28e af met een volle maan. Rudi Peetermans maakte eind december deze mooie foto van de volle maan. De maanfoto begeleidend dit artikel is van Wim Maats. Komt jouw foto hier de volgende keer te staan? 

Mercurius zal je vanaf de tweede helft van Januari kunnen zien in de avondschemering. Een verrekijker zal hier een handig hulpmiddel zijn om ze te ontwaren in de schemering.

Venus zal moeilijker zichtbaar zijn aan de ochtendhemel. Ze staat zeer laag in het oosten.

Mars blijft een helder object aan de avondhemel. Het continue observeren van deze planeet is zeker nuttig. De planeet staat echter steeds verder van ons af, waardoor de schijnbare grote steeds kleiner wordt. Begin van de maand zal de planeet nog een 10,4 boogsec groot zijn, naar het einde van de maand net geen 8 boogsec. Leo Aerts heeft in de loop van 2020 deze observaties gemaakt. Hopelijk volgen er nog enkele in 2021 om de crikel te sluiten.

Op 20 januari staat de maan niet zo ver van Mars. Doordat deze duidelijke hemellichamen dicht bij elkaar staan, kan je ook makkelijk Uranus terugvinden.

Jupiter en Saturnus verdwijnen beide in de avondschemering en zijn niet meer zichtbaar.

Uranus is aan de avondhemel zichtbaar. Een goede zoekkaart en een verrekijker zijn nodig om deze planeet terug te vinden aan de avondhemel. Kijk op pagina 17 van de hemelkalender voor een zoekkaart voor de planeet of gebruik een planetariumprogramma.

De 21e staat mars nog geen twee graden ten noorden van Uranus. Beiden zijn dan in hetzelfde beeldveld te zien met een verrekijker.

Neptunus is ook zichtbaar. Gebruik hier zeker een goede verrekijker en statief. Op pagina 17 van de hemelkalender staat een zoekkaart voor de planeet of gebruik een planetariumprogramma.

Planetoïde Vesta deze staat op 31 januari iets meer dan 4° ten noorden van de Maan. Met een verrekijker kan je zo makkelijk de planetoïde terugvinden. Kijk op pagina 19 van de hemelkalender voor een zoekkaart voor de planeet of gebruik een planetariumprogramma.

 

Reageer