Maan en Planeten blijven fascinerende en spectaculaire objecten. De werkgroep verstrekt informatie over deze objecten en verzamelt en verwerkt waarnemingen.

U bent hier

Maan en planeten in maart

Met een week vertraging volgt hier het maandoverzicht voor de maand maart. 

Zoals jullie zelf al wel gezien hebben, stelen de planeten niet meer de show. Jupiter en Saturnus konden we in februari niet meer zien, Venus en Mercurius speelden ook verstoppertje met de zon en Mars is steeds minder helder en al een pak kleiner dan tijdens de oppositie

De Maan

De maan zal je niet kunnen zien op 13 maart, dan is het nieuwe maan. 

Op 21 maart volgt het eerste kwartier. Zeven dagen later volgt dan de volle maan op 28 maart.

Op 19 maart is het te hopen dat het weer meezit: dan zal de Maan, Mars en de Pleiaden zeer dicht aan de hemel samenkomen. Een ideaal moment voor een mooie fotoshoot. Hou er rekening mee dat je verschillende belichtingen nodig zal hebben om alle objecten apart vast te leggen en daarna een combinatie te maken.

Enkele recente opnames van de maan door Dominique Callant:

https://www.flickr.com/photos/127730423@N04/51007507612/in/dateposted-public/https://www.flickr.com/photos/127730423@N04/51006691843/in/dateposted/https://www.flickr.com/photos/127730423@N04/51007384876/in/photostream/

Mercurius en Venus

Mercurius is zeer slecht zichtbaar. Venus kunnen we niet zien: de zon staat in de weg.

Mars

Mars wordt kleiner en kleiner en zwakker en zwakker. Tegen het eind van de maand is het marsschijfje nog maar 5,3 boogseconden groot en is de helderheid van de planeet al gedaald naar magnitude +1,3. Meer lezen over magnitude: https://nl.wikipedia.org/wiki/Magnitude

Mars staat in de loop van de maand wel zeer dicht in de buurt van de pleiaden. Dit kan zeker voor een mooie fotogelegenheid zorgen, zoals een paar maand geleden het geval was met Venus. Een 135 of 200 mm telelens kan al zeker een paar leuke beelden opleveren. Iets om te tonen in het overzicht voor de maand april?

Op 6 maart (het voordeel van een paar dagen te laat te zijn met het overzicht), heeft Leo Aerts volgende opname gemaakt van Mars. Hou er wel rekening mee dat dit beeld gemaakt is met een grote 14 duim Schmidt Cassegrain telescoop. Met een kleinere telescoop zal er dus niet zo véél op te zien zijn.

In deze opname is er mogelijk orografische bewolking te zien bij de schildvulkaan Olympus Mons.

Jupiter en Saturnus

Ook deze maand is het nog wachten op de twee grootste planeten van het zonnestelsel. Pas op het eind van de maand en 's morgensvroeg kunnen ze al gezien worden, maar extreem laag boven de horizon. Voor deze twee kanjers is het dus nog even wachten.

Uranus

Naar het eind van de maand verdwijnt de planeet in de avondschemering. Op pagina 17 van de hemelkalender, of via een planetariumprogramma op PC, tablet of smartphone, kan je zoekkaarten gebruiken om de planeet aan de hemel te vinden.

begeleidende foto: maan door Piet Vanneste, 26.2.2021

Reageer