Maan en Planeten blijven fascinerende en spectaculaire objecten. De werkgroep verstrekt informatie over deze objecten en verzamelt en verwerkt waarnemingen.

U bent hier

Maan en planeten in Mei

April was een povere maand voor de maan en planeten. Na een kleine maandpauze komt hier het overzicht voor de maand Mei. Het is nog altijd een povere periode voor de planeten, maar dat neemt niet weg dat het een interessante periode is op planeetvlak, maar dan uiteraard op ruimtevaartgebied. Deze maand gaan ook de 'grijze nachten' beginnen. Spijtig genoeg zijn de planeten niet optimaal. Deep Sky fotografie zal hier zeker wat mee te maken hebben, planeten niet, mochten ze uiteraard goed aan de hemel staan.

De Maan

Laatste kwartier: 3 mei

Nieuwe maan: 11 mei

Eerste kwartier: 19 mei

Volle maan: 26 mei.

Voor de vroege vogels zal de Maan op 3 mei een fotogenieke driehoek maken met Jupiter en Saturnus, tussen 3 en 4 uur zal dit wel goed te zien zijn.

Op 12 mei kan je aan de avondhemel proberen de extreem smalle maansikkel te bekijken. Gebruik zeker een verrekijker of een telescoop met een groot beeldveld. Eens je de maan gevonden hebt, zal je ook Venus te pakken hebben die er vlak bij staat. Hou er rekening mee dat je een volledig vrij zicht op de horizon moet hebben: de maan gaat 53 minuten na de zon onder. Bekijk pagina 54 van de hemelkalender voor een zoekkaartje. Idealiter is om de zon in beeld te zetten voor zonsondergang en dan ofwel via de deelcirkels de maan in beeld zetten of via een synchronisatie op de zon met een GOTO montering en zo naar de maan te 'Goto'en'.

Enkele recente maanbeelden:

https://www.flickr.com/photos/127730423@N04/51132670410/in/dateposted-public/

http://astrofotografie.nl/images/afbeeldingen/moon-17-4-2021-r-bosman-c14.jpg

http://astrofotografie.nl/images/afbeeldingen/walled-plains-clavius-23-4-2021-c14-bosman.jpg

Mercurius

Deze maand gaat de planeet goed zichtbaar zijn aan de avondhemel. Op 14 mei zal ze het hoogst aan de avondhemel staan. De planeet zal rond die periode magnitude 0,2 hebben en bijna 50% verlicht zijn en een grootte hebben van 7,5 boogseconden. Dit maakt dat ze én helder genoeg zal zijn én groot genoeg om er een opname van te maken.

Een simulatie van de planeet zoals ze er uit ziet. De grotere telescopen kunnen al eens proberen de albedo-verschillen vast te leggen.

Venus

Venus zal later op de maand ook uit de schemering komen en beter zichtbaar worden. Ze staat lager aan de avondhorizon dan Mercurius en is bijna volledig verlicht. De magnitude bedraagt -3,9 en de grootte 10,1 boogseconden. Door de lage stand zal het een moeilijker zijn om de planeet goed te kunnen waarnemen. Uiteraard kan met een UV-filter geprobeerd worden de volledige wolkenstructuur vast te leggen. Een uitdaging.

Een simulatie van de planeet zoals ze er uit ziet. De wolkenbanden kunnen beter zichtbaar gemaakt worden met een UV filter, wat spijtig genoeg enkel met een camera compatibel is. 

Mars

Mars wordt steeds lastiger. De helderheid neemt gradueel af alsook de grootte van de planeet. Door de langere avondschemering krijgt de planeet het niet makkelijk. Ze blijft evenwel nog aan de westelijke avondhemel zichtbaar. Zo zal ze op 14 mei een magnitude van 1,6 hebben en een diameter van 4,4 boogseconden. Klein en zwak. De planeet is ook van ons standpunt niet helemaal meer verlicht (0.944 ipv 1 tijdens de oppositie). Dit kan visueel en fotografisch waargenomen worden.

De planeet is uiteraard in het nieuws met de nieuwe Perseverance Rover en de Ingenuity helikopter:

https://www.nasa.gov/

https://www.jpl.nasa.gov/missions/mars-2020-perseverance-rover

https://www.jpl.nasa.gov/missions/ingenuity

Jupiter en Saturnus

In de loop van deze maand gaan beide planeten beter zichtbaar worden 's ochtends. Naar het eind van de maand al rond middernacht. Naar de ochtend toe zullen deze dus op hun hoogst staan. Bekijk zeker ook de hemelkalender op pagina 54 en 55 voor de onderlinge maanstanden van Jupiter en hun interacties.

Uranus en Neptunus

Neptunus zal 's morgens vroeg zichtbaar zijn. Dit blijft een uitdaging, magnitude 7,9 en een grootte van 2,4 boogseconden. 

Reageer