Maan en Planeten blijven fascinerende en spectaculaire objecten. De werkgroep verstrekt informatie over deze objecten en verzamelt en verwerkt waarnemingen.

U bent hier

Maan en planeten in september

De zomer loopt op zijn einde en de nachten worden langer en langer. Ook op het vlak van Planeten betekent dit dat je sneller aan het kijken of fotograferen kan slaan. De telescoop in de schemering laten afkoelen en dan waarnemen. Ideaal!

September begon met een mooie volle maan. Van enkele 'echte' amateurs kreeg de werkgroepleider melding binnen van een mooie maansopkomst. Door de dikke atmosfeer had de maan een mooie oranje-gele kleur. 

Haal zeker in september de hemelkalender er bij. Er staat heel wat te gebeuren.

De maan staat op 6 september in conjunctie met Mars. Voor België zal de dichtste nadering rond 6:11 UT zijn, na zonsopgang. Een paar uur voor zonsopgang zal je dit zeker prachtig kunnen waarnemen. Mars is al aardig groot (+/- 19,8 boogsec) en magnitude van +/-  -1,8.

Op 14 september kunnen we een rakende sterbedekking waarnemen in het zuiden van België en zal de maan 4° ten noorden van Venus staan. Ideaal om de telescoop buiten te plaatsen. Met een goede telelens kan je van de samenstand mooie foto's maken.

Op 25 september zal de Maan zeer dicht bij Jupiter én Saturnus staan. Wederom kan een degelijke telelens voor mooie foto's garant staan.

Venus kunnen we 's morgens goed waarnemen. Ze komt nu al 4 uur voor de zon op. Op 6 september zal Venus op een rechte lijn staan met Pollux en Castor. Dit kan wel eens mooie foto's opleveren. Hiervoor heb je zelfs géén telescoop nodig. Een statief en camera is meer dan voldoende.

Mars https://youtu.be/naLYD4CdafA is héél de nacht zichtbaar en valt sterk op door zijn oranje kleur. Gebruik een degelijke telescoop voor het optimaal zicht. Ze zal steeds groter en groter worden tot de oppositie in oktober. Joost Verheyden maakte eind augustus deze knappe observatie van Mars.

Jupiter is 's avonds te zien, de planeet staat echter laag boven de horizon, dit maakt een goede waarneming lastig. 

Saturnus is 's avonds te zien, ze staat 8° van Jupiter, die de helderste van de twee is. 

Yvan VG maakte volgende foto van Saturnus op 28 augustus via oculairprojectie en zijn Xiaomi smartphone. Hij gebruikte hiervoor een 150 mm f5 op f15 met een 4,8 mm oculair. Van de video die hij gemaakt heeft werden 1000 frames van de 1800 gebruikt.

 

 

Reageer