Maan en Planeten blijven fascinerende en spectaculaire objecten. De werkgroep verstrekt informatie over deze objecten en verzamelt en verwerkt waarnemingen.

U bent hier

Maan en planeten - zomereditie juli

De zomer is in het land. Vanaf nu gaan sommige planeten beter zichtbaar worden, andere gaan minder goed zichtbaar worden. 

Juli

Maan: nieuwe maan op 10 juli, volle maan op 24 juli en het laatste kwartier op de laatste dag van de maand.

Voor de vroege vogels: op 9 juli zal de maan aan de ochtendhemel staan. De maansikkel zal echter zéér klein zijn, nog geen 1% van de maan zal verlicht zijn, vlak voor nieuwe maan. Hiervoor zal je zeker een verrekijker nodig hebben. De maan komt op 9 juli op om 2 uur 40. Op 11 juli kan je dan de zeer smalle maansikkel waarnemen, ook weer voor de vroege vogels.

Voor wie dan weer een perfect zicht op de horizon heeft, kan op 12 juli een samenstand zien van Mars en Venus. De maan zal eveneens van de partij zijn. Een korte telelens kan misschien wel voor een knap beeldveld zorgen. Beide planeten staan net boven de WNW'elijke horizon. (zie hemelkalender pagina 74 voor een zoekkaart).

Op 19 juli zal een kleine telescoop of verrekijker de zogenaamde 'Golden Handle' mooi in beeld brengen op de maan. Sinus Iridum komt dan uit de schaduw, de bergketen Jura Montes krijgt al vollop zonlicht en dit zorgt voor een knap zicht.

Foto van Marc Jacobs:

Mercurius is moeilijk zichtbaar aan de ochtendhemel. Venus is dan weer moeilijk zichtbaar aan de avondhemel.

Mars is al helemaal niet te zien of onder zeer slechte omstandigheden.

Jupiter en Saturnus zijn 's nachts te zien en vanaf midden juli zijn ze al zichtbaar in de avondschemering en kunnen dus bijna heel de nacht waargenomen worden. Leo Aerts maakte eind juni een opname van Saturnus en vergeleek deze met een opname van 2019. Hier is al duidelijk te zien dat in 2 jaar tijd de ringen reeds meer gesloten zijn. Nog een paar jaar en dan zal het ringstelsel een zeer dun element van Saturnus zijn. De opname van Leo benadrukt maar weer in wat voor een technologische wereld we leven. Een tiental jaar geleden waren deze opnames quasi ondenkbaar.

Saturnus vergelijking 2019 - 2021

Voor wie vrijdagavond probeert om Mars en Venus te zien, kan eveneens eens naar Jupiter kijken. Met een verrekijker zal je al de vier grote manen ten oosten van de planeet zien. 10 dagen later, op 19 juli, zullen deze dan weer allen ten westen van de planeet staan. Op 19 juli zal ook om 23:25 een verduistering beginnen van Europa.Op pagina 69 en 70 van de hemelkalender kan je de posities van de manen van Jupiter en Saturnus raadplegen. Uiteraard kan elk planetariumprogramma je hierbij helpen. Markeer alvast 28 juli in de agenda, dan zullen er 6 maanverschijnselen te zien zijn, te beginnen met een overgang van Europa en eindigt met een wederverschijning van Io. Voor deze ten volle te kunnen waarnemen is een kleine telescoop toch nodig met een matige vergroting. Ook een kleine vergroting helpt hier om het overzicht te behouden.

Een project voor die nacht is om een uitgebreide time-lapse te maken om zo al deze verschijnselen in beeld te brengen.

Leo Aerts maakte dit voorproefje op 25 juni:

Uranus komt op het eind van de maand na middernacht op, daarvoor is ze zichtbaar aan de ochtendhemel.

Neptunus is zichtbaar in de late avond en aan de ochtendhemel.

 

foto naast het artikel van Wim Maats

Reageer