Maan en Planeten blijven fascinerende en spectaculaire objecten. De werkgroep verstrekt informatie over deze objecten en verzamelt en verwerkt waarnemingen.

U bent hier

Neptunus in Oppositie

Neptunus staat op 24 augustus in oppositie. Dit betekend dat de aarde tussen de Zon en Neptunus staat. Hierdoor is de planeet helderder, staat ze iets dichterbij en kan je ze de hele nacht door waarnemen.

Voor Neptunus waar te nemen heb je toch al een verrekijker nodig. Het is  een planeet die niet met het blote oog zichtbaar is.  Uranus zou je wel nog onder goede omstandigheden met het blote oog kunnen zien.

Doorheen een verrekijker zal je een klein vaalblauw stipje zien. Een telescoop kan dit stipje al mogelijks tot een kleine schijf uitvergroten. Verwacht echter geen details te zien, daarvoor is ze te klein en door de aard van de planeet (gasreus en verre afstand tot de zon) zijn er weinig tot geen kenmerken die groot genoeg zijn om hier op aarde te kunnen zien met amateurmateriaal.

 Increased Brightness Shows Seasonal Change

 

 

 

 

 

 

 

Lente op Neptunus: helderheidstoename toont seizoenale verandering (hubblesite.org)

Bovenstaande foto is gemaakt door de HST. Doorheen een amateurtelescoop zal je echter alleen maar de vaalblauwe kleur onderscheiden.

Waar kijken?

De planeet bevindt zich momenteel in het sterrenbeeld Waterman. De planeet heeft een helderheid van magnitute + 7,6 en een schijnbare diameter van 2,4 boogseconden. Een kaart kan je online raadplegen via Calsky.com.

Deel deze pagina

Reageer