Maan en Planeten blijven fascinerende en spectaculaire objecten. De werkgroep verstrekt informatie over deze objecten en verzamelt en verwerkt waarnemingen.

U bent hier

Standaardisatie waarnemingen planeten, tips

Dit jaar komen de planeten Saturnus en Jupiter alweer iets hoger te staan aan de hemel in onze contreien. De werkgroep kijkt alvast uit naar uw waarnemingen, visueel of fotografisch.

Om de verwerking vlot te laten verlopen stellen we voor tekeningen en foto's een standaardformaat voor. Lever je beelden aan met een minimum grootte van 800x600 pixels en een maximum grootte van 1000x800 pixels.

Het zuiden staat bovenaan, noord onderaan op de tekening of foto.

Bij elke waarneming vermeld je:

- de naam van de planeet

- de datum en tijd van de waarneming (tijd in Universal Time), de lengte van de centrale meridiaan. Bij planeten zoals Jupiter, met variatie in rotatiesnelheid voor de
verschillende gordels geef je de CM van de verschillende systemen, in casu in System I en System II. 

- het gebruikte instrument en f-waarde

- de gebruikte camera en eventuele filters

- de omstandigheden van seeing en transparantie (voor seeing zijn er verschillende schalen mogelijk, gebruik bij voorkeur de Pickering schaal)

- je naam

Deze gegevens komen onderaan te staan op het beeld, met donkere letters op witte achtergrond. Dit helpt bij publicatie.

Een voorbeeldfoto voor de planeet Mars kan je hierbij vinden. Bij meerdere opnames van dezelfde avond kan je natuurlijk de beelden naast elkaar plaatsen met de tijd/CM er net onder genoteerd.

Waarnemingen kan je sturen naar ddierick@hotmail.com

 

 

Reageer