Werkgroep RadioastronomieOnze werkgroep heet iedereen welkom die belangstelling heeft voor astronomische of atmosferische waarnemingen op radiogolflengten.

U bent hier

Radiometeoren mei 2019

In bijlage grafiekjes met de meteorenactiviteit tijdens de maand *mei 2019*, waargenomen hier in Kampenhout (BE) op de frequentie (49.99 MHz) van ons radiobaken nabij Ieper .

De grafiekjes tonen het verloop van het aantal meteoren zowel per dag als per uur, enerzijds van "alle" meteoren (automatische telling) en anderzijds manueel getelde "overdensen" en "overdensen" langer dan resp. 10 seconden en 1 minuut.
Alle uurtotalen, behalve deze van de reflecties langer dan 1 minuut, zijn "gewogen gemiddelden" (*).

Tijdens deze maand werden de registraties vrij vaak gestoord door gematigde lokale interferenties, op 8 dagen door "sporadische E" (Es) en op 6 dagen door bliksemactiviteit.
De automatische tellingen werden handmatig gecorrigeerd om de effecten van deze storingen zoveel mogelijk te elimineren.

Hoogtepunten van de maand waren zoals verwacht de Eta Aquariden die piekten op 5 mei, met verschillende radio-echo's langer dan 1 minuut.
Diverse andere zwermen waren eveneens behoorlijk actief, met ook een aantal in het oog springende langdurige reflecties.

De onderliggende excel-bestanden met de dag- en uur-aantallen zijn ter beschikking op aanvraag.

Met vriendelijke groeten.

Felix

(*) N(h) = n(h-1)/4 + n(h)/2 + n(h+1)/4

Deel deze pagina

Reageer