U bent hier

De Hemelkalender: alle sterrenkundige gebeurtenissen van 2015 in één boek

De Hemelkalender: alle sterrenkundige gebeurtenissen in 2015 in één boek

Een gedeeltelijke zonsverduistering op 20 maart en een totale maansverduistering op 28 september: dat zijn twee van de vele boeiende sterrenkundige gebeurtenissen die je in de Hemelkalender 2015 kan terugvinden. Verder kunnen we in rond 11 augustus weer genieten van de Perseïden-meteorenzwerm, en verdwijnt de heldere ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier maar liefst drie keer achter onze Maan.

De Hemelkalender 2015 is van de persen gerold en vertelt ons wat er in de loop van volgend jaar allemaal te zien zal zijn. Jaarlijks publiceert de VVS dit jaarboek over al datgene wat er aan de nachtelijke hemel gedurende een volledig jaar te bewonderen valt.

Bestel vandaag nog de Hemelkalender 2015!

Na overschrijving van 12,50 euro op rekening IBAN BE04 7340 2146 8331 (BIC KREDBEBB) van de Vereniging voor Sterrenkunde vzw (Kapellebaan 56, 2811 Leest) wordt de Hemelkalender u toegestuurd op het adres gekoppeld aan uw bankrekening (tenzij anders vermeld in de mededeling bij de overschrijving). Vanuit het buitenland kan men 16,00 euro overmaken. Reken een tweetal weken voor de verwerking van uw bestelling.

Verduisteringen

De opvallendste hemelverschijnselen zijn uiteraard de zons- en maansverduisteringen. Vanuit België kunnen we op 20 maart in de voormiddag een gedeeltelijke zonsverduistering zien. Tijdens het maximum zal meer dan 80% van de zonnediameter achter de maan verscholen gaan.
Op 28 september worden we getrakteerd op een totale maansverduistering. In de ochtend van 28 september verdwijnt de maan in de schaduw van de aarde.
Op 4 april doet er zich een totale maansverduistering voor, die vanuit België helaas niet zichtbaar is. Ook de gedeeltelijke zonsverduistering van 13 september is niet voor ons weggelegd.

De dans der planeten

De Hemelkalender 2015 beschrijft ook de zichtbaarheid van de planeten in 2015. Zo is Mercurius zichtbaar aan de avondhemel tot midden januari en begin mei, terwijl de planeet ’s morgens waarneembaar is eind juni, begin juli en in de maand oktober. Venus is van januari tot juli zichtbaar als avondster. Vanaf september staat de planeet ’s ochtends aan de oostelijke hemel. Mars is van januari tot april ’s avonds in het zuidwesten zichtbaar. Vanaf augustus is de rode planeet ’s ochtend in het oosten te bewonderen. Jupiter is tot maart vrijwel de hele nacht zichtbaar in de Leeuw en de Kreeft, in mei en juni ’s avonds in het westen, en vanaf midden september ’s morgens in het oosten. Ten slotte is de geringde planeet Saturnus van januari tot maart ’s morgens te zien in het zuidoosten, en vanaf juni vrijwel de hele nacht, daarna 's avonds tot midden oktober en vanaf midden december aan de oostelijke ochtendhemel.

Meteoren en kometen

Omstreeks 11 augustus gaat de Aarde door een zwerm nietige lichaampjes met afmetingen variërend tussen een tiende millimeter tot enkele decimeter. Wanneer zo'n deeltje de aardse dampkring binnenkomt, wordt het door de heftige botsing met de lucht tot smeltens toe verhit. Wanneer het deeltje het aardoppervlak tot ongeveer 110 kilometer is genaderd, begint een lichtflits die we meteoor of – populair – vallende ster noemen. De meeste meteoren die we rond half augustus kunnen waarnemen, lijken uit de richting van het sterrenbeeld Perseus te komen; men noemt deze zwerm dan ook de Perseïden. Tijdens het maximum van de zwerm (dat in 2014 valt in de nacht van 11 op 12 augustus) kan wel iedere minuut een Perseïde te zien zijn.

Sterrenkaarten

De Hemelkalender 2015 bevat een reeks van sterrenkaarten om samen met de opgenomen gegevens uw weg aan de hemel terug te vinden. Uren van zons- en maansopkomsten en -ondergangen staan netjes gerangschikt.

Jaarboek met wandposter

De Hemelkalender 2015 wordt begeleid door een supplement in de vorm van een wandkalender op formaat A1. Zo wordt dagelijks de aandacht getrokken op de belangrijkste hemelverschijnselen, waarover de geïnteresseerde lezer dan meer uitleg kan vinden in het 108 bladzijden tellende jaarboek.

Auteur

Met de uitgave van 2015 is de Hemelkalender aan zijn 41ste jaargang toe.
Auteur van de Hemelkalender 2015 is zoals steeds de Vlaamse amateur-astronoom Jean Meeus. Hij geniet reeds jaren internationale bekendheid omwille van zijn vele berekeningen van astronomische verschijnselen. Hij is lid van astronomische verenigingen in binnen- en buitenland en is auteur van diverse wetenschappelijke publicaties. Voor zijn vele bijdragen, voor zowel de sterrenkundige amateur- als beroepswereld, werd er door de Internationale Astronomische Unie een planetoïde naar hem genoemd. Dit kleine planeetje draagt het nummer 2213.

Bestelling

Voor elke natuurliefhebber is de Hemelkalender 2015 een must om in zijn bezit te hebben. Het boek wordt u toegestuurd na overschrijving van 12,50 euro op rekening IBAN BE04 7340 2146 8331 (BIC KREDBEBB) van de Vereniging voor Sterrenkunde vzw, Kapellebaan 56, 2811 Leest. Voor het buitenland bedraagt de prijs 16,00 euro (inclusief verzending). Reken op een tweetal weken voor de verwerking van uw bestelling. U ontvangt de Hemelkalender op het adres gekoppeld aan uw bankrekening, tenzij anders vermeld in de mededeling bij de overschrijving.

Reacties

afbeelding van Brian vdm
Super, dat alles wat er in 2015 gaat gebeuren staan allemaal in een boek!!!
afbeelding van michel.vandeputte
De Perseïden pieken in 2015 tijdens de nacht 12-13 augustus, traditioneel rondom zonnelengte 140 - 140.1. En dat deden ze overigens ook in 2014 (niet 11-12/8).

Reageer