V2 - Wandeling

Het Vergeltungswaffe.

Zowel de V1 als de V2 werden tijdens de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld door de Duitsers. Daarvoor bouwden ze in Peenemünde (helemaal in het noorden van Duitsland, niet zo ver van de Poolse grens) een geheime militaire basis. Hier werden naast de V – bommen ook andere wapens gebouwd. 

De V1 was eigenlijk een onbemand vliegtuigje dat geprogrammeerd was om een bepaalde tijd te vliegen. Dan viel de motor uit en het vliegtuigje, letterlijk een vliegende bom, viel naar beneden.

De V1 had als voordeel dat je het hoorde en zag aankomen. Het kon ook onderschept worden met luchtafweergeschut of met behulp van vliegtuigen.

De V2 was geen vliegtuigje maar een echte raket. Het kon gelanceerd worden van op een mobiel lanceerplatform. De raket vloog dan tot op grote hoogte om na het uitvallen van de motor op zijn doelwit neer te storten. De V2 kwam letterlijk uit het niets. Zonder verwittiging. Niets voor niets werd Antwerpen “the city of sudden death” genoemd.

Van september 1944 tot eind maart 1945, werd België bestookt met V2 raketten. Meer dan 1.600 V2's werden afgevuurd, maar niet alle tuigen bereikten Antwerpen. Ook elders in België vielen V2 – raketten neer.

 

Het Begin Van De Ruimtevaart.

De V2 werd ontwikkeld in het Duitse Peenemünde. De grote man ginds was Wernher von Braun. Op het einde van de oorlog vluchtte von Braun naar de Amerikanen, niet alleen met heel wat andere geleerden en ingenieurs, maar ook met plannen en allerlei materiaal. Ook Rusland en de geallieerden maakten heel wat materiaal buit.

Zowel in Amerika, Rusland, Engeland en Amerika werd eerst gepoogd om een werkende V2 (na) te bouwen. Die ervaring werd gebruikt om andere raketten te ontwikkelen. Raketten die in eerste instantie dienden om (atoom)bommen te lanceren richting vijand, maar ook om satellieten in een baan om de Aarde te brengen.

In 1969 werd de droom van von Braun werkelijkheid toen “zijn” raket, de Saturn V, er voor zorgde dat Neil Armstrong de eerste mens op de Maan werd.

 

Een V – Bommenwandeling Door Antwerpen.

Tijdens een zes kilometer lange wandeling door Antwerpen passeren we allerlei plaatsen met schrijnende verhalen. Ciné Rex is misschien wel één van de meest bekende. Meer dan vijfhonderd mensen lieten er het leven toen een V2 de cinema compleet verwoestte. We passeren allerlei gedenkplaten en monumenten die in Antwerpen werden geplaatst ter herinnering van de verschrikking die de Vwapens er veroorzaakten.

Of de bommen militair een grote impact hadden is twijfelachtig. De gevolgen voor de bevolking waren des te groter. Het dagdagelijkse leven in Antwerpen viel compleet stil.

Je krijgt dan ook verhalen te horen hoe Antwerpen zich organiseerde om enerzijds de doden te bergen en om anderzijds de gewonden op te vangen, hoe de kinderen in die tijd naar school gingen en hoe de mensen zich goedschiks kwaadschiks hun leven trachtten te organiseren.


Wat U Kan Verwachten.
 • Een wandeling van een zestal kilometer door Antwerpen.
 • Begeleiding door Gino Van Lommel.
 • Duurtijd: ongeveer 4 uur.
 • Een kleine 20 stopplaatsen waar iets over de V-bommen verteld zal worden.
 • Een pauze in de nabijheid van het Paleis Voor Schone Kunsten.
 Onze Voorwaarden.
 • Liefst een zaterdagnamiddag (tussen 14 en 18 uur).
 • Scholen enkel na afspraak ook in de week.
 • Ergens tussen begin mei en eind september.
 • Een groep van 10 à 20 personen.
 Prijzen.
 • 2 euro per persoon.
 • Drankjes en dergelijke niet inbegrepen.
 

Contactinformatie.

Gino Van Lommel: vanlommelg@gmail.com
Gino's website over de V2: http://users.skynet.be/sundog/V2ImpactsNED.html
U kan ook contact opnemen via ASH Polaris.

Het boek "Vergelding Langs Grote En Kleine Nete" van Gino Van Lommel.

Gino schreef ook een boekje over de inslagen van de V2 in de Kempen. Meer informatie vind je hier.