VVS Klein-Brabant is een afdeling van de Vereniging voor Sterrenkunde met als thuisbasis Bornem (Wintam).

U bent hier

VVS Klein-Brabant, dinsdag 1 juni 2021, online vergadering met bijdragen van eigen leden

De voorzitter wenst iedereen welkom en hoopt dat we in september weer samen kunnen komen in ons lokaal St. Margriet in Wintam. 

Hij overloopt vervolgens het agenda voor de komende maanden:

·      Op 4 juli is er de jaarlijkse Zonnekijkdag. We hadden gepland om met VVS Klein-Brabant deel te nemen op een nieuwe locatie nl. in de tuin van Kasteel d' Ursel in Hingene-Wintam. Jammer genoeg waren er geen kandidaten om deel te nemen zodat we de activiteit hebben afgelast. Wellicht is het feit dat de meetste leden nog niet volledig zijn gevacinneerd, daar niet vreemd aan.

·      Op 7 september komt Koen Geukens spreken over komende ruimtereizen naar de Maan en Mars. Voorzitter Bruno zal in het buitenland zijn, maar Nel zal de “honneurs” waarnemen en de organisatie in goede banen leiden. Dit belooft een heel boeiende avond te worden, want er staan heel ambitieuze plannen op stapel voor reizen naar de maan en Mars!

·      Op 2 en 3 oktober is het VVS weekend in Oostende.

·      Op 5 oktober is er een avond met werk van eigen leden.

·      Op 9 oktober is er de Nacht van de Duisternis in Blaasveld Broek.

·      Op 2 november komt Hugo Van den Broeck spreken over Spectroscopie.

·      Op 12 en 13 november zijn er de Sterrenkijkdagen.

·      7 december is nog in te vullen. Leden die nog een mogelijke spreker kennen, mogen dit laten weten aan de voorzitter. 

Vervolgens brengen aanwezige leden hun eigen bijdragen :

·      Peter komt als eerste van de avond aan bod: 
Hij heeft een oude Maksutov-Cassegrain  weer boven gehaald voor enkele maan- , planeten-  en deep-sky foto's. De brandpuntsafstand werd verkort en hij gebruikte een ATIX CCD camera als volgkijker. Hij toont enkele foto's en legt uit hoe een heel mooit maanmozaïek tot stand kwamen  en welke programma's hij hiervoor gebruikte.

·      Dan komt Marcel aan het woord. 
Hij heeft onlangs enkele zware medische ingrepen ondergaan waardoor hij geen zware lasten meer mag dragen. Maar hij wil toch blijven waarnemen. Daarom heeft hij  ter vervanging van zijn vroegere, 15 kg wegende telescoop nu een veel lichtere (5kg) Photoline 115 mm aangeschaft, maar heeft nog geen beelden gemaakt. 
Dat komt nog wel.
 

·      Nadien  was het aan Nel. Hij heeft het over zijn zonnewaarnemingen van 2020 en 2021.
In begin 2020 zaten we nog in het minimum maar vanaf oktober- november was er duidelijk meer zonne-activiteit. Hij toont ook enkele tekeningen van  drie actieve perioden. Tenslotte toont hij ook de grafiek van de 24ste zonnecyclus en het begin van de 25ste cyclus.

-      Tenslotte komt Bruno aan het woord. Hij toont beelden van allerlei planetaire nevels zoals o.a. de Krabnevel, de Eskimonevel, de Paardekopnevel, de Orionnevel en bespreekt hoe hij de opnamen gemaakt heeft en ze nadien heeft afgewerkt.

Bijlage : Voorbeeld van een zonnewaarnemingsformulier door Nel opgesteld op datum van 28 november 2020.

Reageer