U bent hier

Algemene Vergadering VVS

23-03-2024 10:00u
Publiek
Locatie:  Cosmodrome, Genk

Zaterdag 23 maart 2024: 80 jaar Vereniging Voor Sterrenkunde

In 2024 is het 80 jaar geleden dat de Vereniging Voor Sterrenkunde, Meteorologie, Geofysica en Aanverwante Wetenschappen vzw werd opgericht. Dit wordt gevierd naar aanleiding van de algemene ledenvergadering op zaterdag 23 maart 2024. Deze bijeenkomst gaat door in de gebouwen van de Cosmodrome (Kattevennen, Planetariumweg 19, 3600 Genk).

 

Naar aanleiding van deze feestelijke gelegenheid bieden we onze leden in de voormiddag de “Pink Floyd planetarium experience” aan. Pink Floyds iconische album ‘The Dark Side of the Moon’ is 50 jaar. Geen betere plek om dit te vieren dan in een planetarium. In de Cosmodrome worden we ondergedompeld in muziek en beeld voor een ongeëvenaarde immersieve topbeleving. Indrukwekkende fulldome beelden zorgen voor een 360° zicht op het zonnestelsel en universum, dit gecombineerd met het hele ‘The Dark Side of the Moon’ album in surround sound. Deze unieke en overweldigende ervaring die alle zintuigen prikkelt, is enkel toegankelijk voor leden van de VVS en gaat van start om 11 h (waarbij laattijdig aansluiten niet mogelijk is).

 

Over de middag bestaat de mogelijkheid om in taverne ‘De Krater’ een middagmaal te bekomen. Bij inschrijving bestaat de mogelijkheid om een reservatie hiervoor te maken.

 

Om 14 h volgt de jaarlijkse algemene ledenvergadering van de Vereniging Voor Sterrenkunde. Die start met een administratief luik met het activiteitenverslag en het financieel verslag van het afgelopen jaar, alsook een overzicht van de geplande activiteiten en de begroting voor het lopende jaar.

 

Ook de verkiezing van enkele leden van het bestuursorgaan staat op de agenda. De mandaten van Arne Dierickx, Andreas Dill, Frank Tamsin, Marnik Van Impe en Christoffel Waelkens lopen ten einde. Ze stellen zich allen herkiesbaar. Verder stelt het bestuur voor op ook Anne-Sophie Chys op te nemen in het bestuursorgaan. Ook het mandaat van Bart Vandenbussche die belast was met het toezicht op de rekeningen is ten einde. Overeenkomstig het intern reglement is hij niet herkiesbaar. Er wordt voorgesteld om Pascal Hilkens te benoemen voor het nazicht van de rekeningen. Andere effectieve leden van de vereniging kunnen zich kandidaat stellen voor bovenstaande vacatures, overeenkomstig de bepalingen van de statuten en het intern reglement.

 

Daarna volgt een boeiende lezing door prof. dr. Hugues Sana (Instituut voor Sterrenkunde, KU Leuven), met als titel “Waar zijn de zwarte gaten in ons Melkwegstelsel?”. Stellaire zwarte gaten zijn het eindproduct van de evolutie van massieve sterren. In dubbelsterren kunnen paren van zwarte gaten samensmelten, wat aanleiding geeft tot een uitbarsting van zwaartekrachtgolven. Modellen voorspellen dat er ongeveer 100 miljoen van dergelijke zwarte gaten in ons Melkwegstelsel zouden moeten voorkomen; toch kennen we er maar een handvol van. Vandaar de eenvoudige vragen: waar zijn die zwarte gaten en hoe kunnen we ze vinden? Om deze vragen te beantwoorden, wordt eerst uitgelegd hoe massarijke sterren leven en sterven, en waarom hun evolutie zo verschilt van sterren zoals onze Zon. Daarna wordt het resultaat gepresenteerd van een vijf jaar durende zoektocht door onderzoekers aan de KU Leuven om de ontbrekende populatie van dubbelsterren van zwarte gaten te identificeren. Tot slot wordt ook ingegaan op mogelijkheden om deze objecten beter te begrijpen. 

Het officiële gedeelte wordt omstreeks 16.30 h afgesloten met de uitreiking van de Galileiprijzen.

 

Zoals het past bij een plutonium of eiken jubileum volgt daarna een uitgebreide feestelijke en sfeervolle receptie.

 

Vooraf inschrijven is vereist en gebeurt online via www.vvs.be/80-jaar-vvs.