U bent hier

Nucleosynthese

We kennen 118 verschillende chemische elementen, waarvan er 88 in beduidende hoeveelheden op Aarde vóórkomen. Deze elemen ten zijn ontstaan op allerlei plaatsen in het heelal, onder verschillende omstandigheden en via een ver scheidenheid aan kernreacties die steeds zwaardere elementen produceerden. Het geheel van deze processen noemt men nucleosynthese. 

Dit is het verhaal van de nucleosynthese. We kijken hoe kern reacties in elkaar zitten. We duiken in het inwendige van sterren om te zien welke elementen daar worden gevormd. We onderzoeken ook de Big Bang en ontploffende sterren, waarbij nog meer elementen worden aangemaakt. Zo krijgen we een totaalbeeld van de manier waarop elk van de scheikundige elementen op Aarde is ontstaan. 

Het werk (ISBN 978-90-73061-23-1) beslaat in totaal 168 pagina’s.

Auteur

Claude Doom is doctor in de astrofysica en deed onderzoek naar de levens loop van zware sterren en dubbelsterren. Hij doceerde ook  informaticamanagement en natuurkunde aan de KU Leuven. Hij was voorzitter van de Vereniging voor Sterrenkunde en hoofdredacteur van het tijdschrift Heelal.