U bent hier

Waarnemen - Inleiding in de praktische sterrenkunde

Een hemel vol sterren zien we nog zelden in onze streken: de overal heersende verlichting zorgt voor een bijna sterrenloze hemel... Toch zijn nog niet alle sterren verdwenen en kunnen we hier en daar (zeker op vakantie op een donkere plaats) genieten van een sterrenpracht. Dit handige boekwerkje leert de beginnende waarnemer hoe hij zijn speurtocht langs de sterrenhemel moet aanvatten en wat hij daarbij zoal nodig heeft. Opvallend is hoeveel reeds te zien is met het blote oog of met een eenvoudige verrekijker.


De pracht van de sterrenhemel

Sterren, de hemel staat er vol van, maar de altijd en overal aanwezige verlichting heeft er voor gezorgd dat we in onze streken nog maar zelden de volle pracht van de sterrenhemel kunnen bekijken. Gelukkig zijn nog niet alle sterren aan de nachthemel verdwenen, en zijn er een heleboel interessante zaken die de beginnende amateur-sterrenkundige kan waarnemen. 
Al die heldere stipjes aan de hemel, we weten er zo weinig van. Waarom zou je naar de sterren kijken? Wat heb je nodig om sterren, nevels en planeten te kunnen waarnemen? Het boekjeWaarnemen biedt een stap voor stap inleiding in de praktische sterrenkunde. Je ziet welke instrumenten onontbeerlijk zijn en hoe je de zon, maan, sterren en nevels kunt waarnemen. Daarnaast wordt ook ingegaan op speciale verschijnselen, zoals verduisteringen, kometen en meteoren, veranderlijke sterren en poollicht. Waarnemen is een volledig geïllustreerde gids voor de beginnende amateursterrenkundige.

Boekje

Om tegemoet te komen aan de vele vragen die over "waarnemen" worden gesteld, heeft de Vereniging Voor Sterrenkunde een populair werkje (van 68 bladzijden) hierover uitgegeven, bestemd voor de geïnteresseerde leek. Eerder verschenen in dezelfde reeks In de schaduw van de Maan, De Planeten en De Sterren. Met deze reeks wil de VVS werkjes aanbieden die bevattelijk en overzichtelijk zijn, en rijk geïllustreerd. 
Om te beginnen wordt stil gestaan bij de sterren zoals we die aan de hemel kunnen waarnemen. Vervolgens wordt meer in detail ingegaan op de basisbenodigdheden voor de amateur-astronoom: een goede waarneemplaats, praktische hulpmiddeltjes zoals een rode waarneemlamp, aangepaste kledij, draaibare sterrenkaart of atlas. De verschillende types telescopen, monteringen en toebehoren worden besproken, maar pas nadat de auteurs er terecht op gewezen hebben dat de instap-instrumenten eigenlijk het blote oog en een goede verrekijker zijn. 
Het tweede deel van de brochure is gewijd aan de verschillende objecten die kunnen waargenomen worden, hoe men hierbij tewerk gaat, en wat de specifieke noden en mogelijkheden zijn voor elk type object. De auteurs beginnen met de meest voor de hand liggende objecten: de zon en de maan, met ook beschrijvingen van zons- en maansverduisteringen en sterbedekkingen. Dit wordt gevolgd door stukjes over de planeten, kometen, meteoren, poollicht, veranderlijke sterren, deep-sky en kunstmanen. Voor veel van deze objecten kunnen reeds met het blote oog of met de verrekijker interessante waarnemingen gedaan worden, voor sommige is toch een telescoop aangewezen.

Auteurs

De auteurs Stijn De Jonge en Didier Van Hellemont auteurs zijn beide doorgewinterde amateursterrenkundigen, actief binnen de Vereniging voor Sterrenkunde. Ze kunnen gecontacteerd worden via de Vereniging voor Sterrenkunde.