De Werkgroep Astrogeschiedenis wil de geschiedenis van de sterrenkunde in België en van de eigen vereniging beter in kaart brengen en ontsluiten.

U bent hier

Halve eeuw onbemande Maanverkenning

Dit jaar vieren de Russen de 50ste verjaardag van enkele opmerkelijke verwezenlijkingen  van hun onbemande ruimtevaart programma inzake Maanverkenning.


In februari 1966 publiceerden Sovjet-Russische publicaties leuke cartoons om de Luna 9 landing extra in de kijker te plaatsen.

 

Op 31 januari 1966 werd de onbemande Luna 9 gelanceerd, die op 3 februari 1966 een radar-gestuurde landing maakte op het Maanoppervlak in de Oceaan de Stormen (Oceanus Procellarum). De 58 cm diameter bolvormige capsule stuurde gedurende drie dagen gegevens door naar de Aarde.  De radio signalen van Luna 9 werden onderschept door de  76 m Lovell radio telescoop van Jodrell Bank, nabij Manchester Groot-Brittannië, en omgezet in panorama foto's via radiofax, waarna deze in de krant Daily Express werden gepubliceerd. Een wereldprimeur publicatie die de Russen liever zelf hadden uitgebracht!

De 76,2 m Lovell radio telescoop werd in de zomer van 1957 operationeel ingezet voor ruimtevaart en radio-astronomie projecten. (Foto: Philip Corneille FRAS)

Op 3 april 1966 werd de onbemande Luna 10 het eerste ruimtetuig in een baan rond de Maan. Het onbemande ruimtetuig had echter geen camera aan boord en werd gelanceerd om de Amerikanen de loef af te steken. Op 14 augustus 1966 krijgen de Amerikanen hun eerste Lunar Orbiter in een baan rond de Maan en op 23 augustus 1966 maakte het Eastman-Kodak systeem de allereerste foto van de Aarde vanaf de Maan. De radio signalen werden opgevangen door NASA's Deep Space Network in Robledo de Chavela, nabij Madrid - Spanje, en doorgestuurd naar NASA-JPL in Pasadena Californië - VSA.

Twee 34m en de 26m antenne van NASA's Deep Space Network in Robledo de Chavela - Spanje. In 2015 vierde het complex z'n 50ste verjaardag. (Foto: Philip Corneille FRAS)
Meer informatie in de bijlage onderaan deze pagina.

Voor meer uitgebreide achtergrond informatie over het Luna-programma, dat culmineerde met de Luna 17 & 21 missies (Lunokhod wagentjes op de Maan), verwijzen we naar het recente boek "Infinity Beckoned - Adventuring Through the Inner Solar System" waaraan onze werkgroep geestdriftig heeft meegewerkt:

http://www.vvs.be/werkgroepen/werkgroep-astrogeschiedenis/nieuw-boek-infinity-beckoned

 


 

 

 

 

Bijlage

Reageer