De Werkgroep Astrogeschiedenis wil de geschiedenis van de sterrenkunde in België en van de eigen vereniging beter in kaart brengen en ontsluiten.

U bent hier

Tweede zwaartekrachtsgolven detectie: het heelal trilt!

Tussen maart en september 1933 verbleef de Duitse natuurkundige Albert Einstein in De Haan aan zee. (Foto: archief auteur)

Op 15 juni zullen wetenschappers van het LIGO Scientific Collaboration (LSC) team een persconferentie geven om meer informatie te verschaffen over de detectie van zwaartekrachtsgolven. Een eeuw na Albert Einstein's voorspelling dat ruimte en tijd één geheel vormen dat kan trillen door energetische botsingen of explosies, biedt de detectie van zwaartekrachtsgolven een bevestiging van deze zwaartekracht-theorie.
In februari 2016 bevestigden kosmologen de allereerste detectie van zwaartekrachtsgolven, gedetecteerd op maandag 14 september 2015 om 10.51 uur Belgische tijd, door beide Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory (LIGO) detectoren, in Livingston (Louisiana) en Hanford (Washington) in de Verenigde Staten. Deze zwaartekrachtsgolven observatoria worden gefinancierd door de Amerikaanse National Science Foundation (NSF) en zijn ontworpen, gebouwd en worden gerund door Caltech en MIT.

Zie ook:

http://www.vvs.be/werkgroepen/werkgroep-astrogeschiedenis/detectie-van-zwaartekrachtsgolve...

LIGO     https://www.ligo.caltech.edu/
VIRGO  http://www.virgo-gw.eu/

 

 

Reageer