Maan en Planeten blijven fascinerende en spectaculaire objecten. De werkgroep verstrekt informatie over deze objecten en verzamelt en verwerkt waarnemingen.

U bent hier

Inslag op de maan tijdens maansverduistering

Op 21 januari was er een mooie maansverduistering zichtbaar. In het artikel op de hoofdpagina van deze site kan je meer lezen over het fenomeen dat een maansverduistering is. De weersomstandigheden waren op héél wat plaatsen zeer goed te noemen. In België en ook op nog andere plaatsen in de wereld waren de waarnemers gezegend met een heldere hemel. Dit betekend onder andere dat er véél camera's en fototoestellen gericht zijn op de maan. Veelal worden de videobeelden live gestreamd, wat ook tijdens deze verduistering gebeurde. 

Impact!

Tijdens de bijna totale fase van de eclips gebeurde het. Een impact op de maan. Géén artefact, want uit informatie nu al beschikbaar blijkt de impact op meerdere waarneemlocaties te zijn vastgesteld. De impact gebeurde in het meest verduisterde deel van de maan en duurde een fractie van een seconde. Net lang genoeg om géén artefact van de camera te zijn. Met dat het ook door diverse andere posten waargenomen werd, is de kans op een artefact uiteraard al uit te sluiten. Momenteel wordt nog nagegaan rond welk tijdsstip deze impact gebeurde. Het moet volgens informatie op Reddit en andere bronnen gebeurd zijn omstreeks UT 04:41:43.

Controleer die beelden!

Wie dus opnames heeft van de totale maanschijf rond deze periode kan dus maar best eens zijn beelden napluizen op een mogelijke impact. Elk beetje informatie is nuttig om de mogelijke zone van impact in detail te laten onderzoeken. Hopelijk heeft er iemand in Vlaanderen evenveel succes als de andere waarnemers.

Bronnen:

https://www.reddit.com/r/space/comments/ai79zy/possible_meteor_impact_on_moon_during_the_e...

https://www.nationalgeographic.com/science/2019/01/meteor-hit-the-moon-during-blood-moon-e...

https://www.space.com/43075-blood-moon-2019-meteor-impact-video.html

https://www.youtube.com/watch?v=Smp7TqccTpY

 

Deel deze pagina

Reageer