Maan en Planeten blijven fascinerende en spectaculaire objecten. De werkgroep verstrekt informatie over deze objecten en verzamelt en verwerkt waarnemingen.

U bent hier

Maan en planeten in Juni

Jupiter en Saturnus komen deze maand vroeger en vroeger op. Het is wachten tot ze op een acceptabel uur zichtbaar zijn. De vroege vogels kunnen ze al verschalken. Wat heeft de maand Juni nog in petto op vlak van maan en planeten? Lees dan maar zeker verder. 

Maan

De maan kende het laatste kwartier op 2 juni. Dit betekent dat op 10 juni het nieuwe maan is. Het eerste kwartier zal op 18 juni de nachthemel vergezellen en de maand sluiten we op 24 juni af met een volle maan.

Speciaal deze maand is dat de nieuwe maan op 10 juni eveneens een gedeeltelijke zonsverduistering voor ons in petto heeft. In Vlaanderen zal zo tussen 0,26 en 0,29 (1 maximaal) deel van de zon bedekt zijn. Met een degelijke telescoop met zonfilter kan je zo de scherpe maanrand en de oneven structuur hiervan observeren voor het zonsoppervlak. OPGELET: KIJK NOOIT NAAR DE ZON ZONDER AANGEPAST FILTER!!!!!!!

In andere delen van de wereld zal er een ringvormige eclips te zien zijn. Spijtig genoeg dus niet voor ons. Over deze eclips kan je hier meer lezen.

2 dagen later, op 12 juni zal je de smalle maansikkel aan de avondhemel kunnen zien. Ook Venus en Mars kan je dan mooi samen aan de hemel zien staan. Een mooie achtergrond en een standaardlens of korte telelens kunnen voor mooie sfeerfoto's zorgen. 

De volle maan op 24 juni wordt ook de Midzomer Volle Maan genoemd. Op deze dag zal het de eerste keer sinds 10 jaar zijn dat de volle maan nog zo laag aan de horizon gestaan heeft. Op haar hoogste punt zal de maan slechts 12 graden boven de horizon staan. Dit kan eveneens weer voor indrukwekkende sfeerbeelden zorgen. Laat je creatieve geest maar los op deze speciale gebeurtenis.

27 en 28 juni zal de maan respectievelijk Saturnus en Jupiter vergezellen aan de hemel.

Wim Maats Rupes Altai

Opname van Wim Maats - Rupes Altai

Mercurius

Deze planeet is deze maand niet te zien.

Venus

Venus staat deze maand nog altijd zeer laag aan de avondhemel. Om deze planeet te zien kan je echter overdag dit eens proberen. De planeet is helder genoeg en de zon kan je helpen om deze te zoeken. Pas dan wel op als je de zon als startpunt gebruikt: zie hierboven!

Jupiter en Saturnus

Deze planeten komen deze maand vroeger en vroeger op. Zo komt bvb Jupiter rond 14 juni al een half uur voor middernacht op. Het is dan uiteraard even wachten tot de planeet hoog genoeg staat om een goede waarneming mogelijk te maken. Hetzelfde geld voor Saturnus, die ook vroeger en vroeger opkomt. Leo Aerts heeft dit reeds op 29 mei gedaan en voor een eerste beeldenreeks gezorgd van de twee grootste planeten van ons zonnestelsel. Maak zeker gebruik van een verrekijker of kleine telescoop om de dans van de manen van Jupiter rond de planeet te volgen. Enkele dagen om dit zeker te doen: 14 juni, 18 juni en 25 juni.

Uranus en Neptunus

Uranus staat in het tweede deel van de maand aan de ochtendhemel. Wat zeker een leuk experiment is om te doen is met langere belichtingen proberen de zwakke maantjes te visualiseren. Als je dan deze opnames herhaalt, kan je de baan van de manen rond Uranus tot een mooie animatie maken. Een grotere telescoop en gevoelige camera is wel nodig.

Neptunus kent een zelfde verloop dan Jupiter en Saturnus. Naar het eind van de maand komt ze al voor middernacht op. Neptunus heeft een grotere telescoop nodig om de planeet duidelijk te kunnen zien. Een verrekijker kan een hint van kleur geven.

Foto bij het artikel: Leo Aerts - Rimae Mersenius.

Reageer