Maan en Planeten blijven fascinerende en spectaculaire objecten. De werkgroep verstrekt informatie over deze objecten en verzamelt en verwerkt waarnemingen.

U bent hier

Maan en planeten in november

Nog twee maanden en 2020 zit er op. Iedereen zal ondertussen al de vermaarde Hemelkalender 2021 in de bus hebben gekregen. In diverse media konden we al lezen dat Mars in oppositie was in oktober. Ook in november kan nog volop genoten worden van Mars. Het grote voordeel is de wissel van uur: sneller donker = meer telescooptijd.

De maan begon de maand november vlak na volle maan. Op 4 november staat ze 4° ten noorden van Regulus. Op 12 november zal een smalle maansikkel te zien zijn in de buurt van Venus en Mercurius. Een ideale gelegenheid om dit drietal vast te leggen met een korte telelens (135 à 200 mm brandpuntsafstand).

Hou ook 14 november in het oog. Dan zal 's morgens een zeer smalle maansikkel zichtbaar zijn - 23 uur voor nieuwe maan. Om dit goed te kunnen zien is een heldere hemel altijd meegenomen. 

Lees ook volgend artikel https://www.vvs.be/werkgroepen/werkgroep-maan-en-planeten/lichteffecten-op-de-maan

Op 09.11.2020 van 01:20 tot 03:20 uur (MET) de Pitatus straal waarnemen op de maan. Hierbij dan ook een warme oproep aan de waarnemers om hier, bij goed weer uiteraard, de nodige leuke waarnemingen rond te maken (bvb een time-lapse,...). Lees dus zeker het vermelde artikel via de link en observeren maar!!

Mercurius zal op 10 november gunstig aan de ochtendhemel staan. Zo zal de planeet op dat moment iets meer dan 19 ° ten westen van de zon staan. De planeet zal op dat moment een helderheid van ongeveer -0.5 magnitude hebben en een diameter van net geen 7 boogseconden. Iets meer dan de helft van de planeet zal verlicht zijn. Wie waagt zich aan een observatie en toont het resultaat? Iedereen die zich registreert op de website kan beelden uploaden. Doen!

Venus is nog steeds 's morgens te zien in het oosten.

Mars door enkele goede heldere dagen is de oppositie van Mars niet onopgemerkt voorbijgegaan. Ook in november is de planeet nog zeer goed te zien aan de avondhemel, dit van na zonsondergang tot ver na middernacht. In 2018 was Mars wel groter, maar kwam ze niet hoog boven de horizon uit. Deze oppositie is véél gunstiger, ondanks een iets kleinere grootte, dat omdat de planeet nu tot wel 45° boven de horizon uitkomt. Dit maakt dat er momenteel al verscheidene magnifieke opnames van Mars te vinden zijn binnen de amateurastronomen van de lage landen.

Maak dus zeker van de oppositie gebruik om de planeet waar te nemen. In het Heelal-nummer van oktober is een uitgebreid artikel verschenen van wat te verwachten is op Mars tijdens deze oppositie. 

Er is recent ook een nieuwe albedo-structuur op Mars verschenen. Waarnemen dus. Meer info hierover volgt.

Yvan VG maakte deze mooie animatie van een deel van de rotatie van Mars op 2.11.2020 tussen 20.45UT - 23.05UT. Puik werk. 

Jupiter en Saturnus hun oppositie-periode is nu echt wel voorbij. De planeten staan steeds lager aan de horizon met alle gevolgen vandien. Toch een oproep aan de waarnemers om zeker Jupiter zo lang mogelijk te observeren, dit met mogelijke wijzigingen in de NEB die aan de gang zijn.

Uranus  had op 31 oktober zijn oppositie. Voor de waarnemers met een grotere telescoop dan ook de vraag om in de mate van het mogelijke deze planeet te observeren. Het is niet makkelijk, maar wel nuttig! Op volgende pagina kan je alvast meer lezen over hoe Uranus waar te nemen en waar op te letten: https://britastro.org/node/11378

Reageer