Onze werkgroep heet iedereen welkom die belangstelling heeft voor astronomische of atmosferische waarnemingen op radiogolflengten.

U bent hier

Quadrantiden 2017 op 49.99 MHz

Het maximum van de Quadrantiden-zwerm 2017 is weer voorbij.

In bijlage een eerste evaluatie met grafiekjes van het aantal geregistreerde meteoor-reflecties op 49.99 MHz hier in Kampenhout.

De grafieken tonen de "gewogen gemiddelden"(*) per uur van respectievelijk "alle" reflecties, "alle overdense" reflecties en "overdensen langer dan 10 seconden".
Merk op dat het maximum van het aantal geregistreerde meteoren verschuift naargelang van de categorie:
- 05-06 UT bij "alle" reflecties
- 06-08 UT bij "alle overdensen"
- 09-11 UT bij langere overdensen.
Dit heeft ongetwijfeld deels te maken met de elevatie van de radiant, maar kan ook info bevatten i.v.m. de structuur van de Quadrantidenwolk. Nader te onderzoeken wanneer tellingen van andere stations beschikbaar zijn.

Een vergelijking met voorgaande jaren duidt er op dat de Quadrantiden dit jaar wat minder actief waren dan bvb. in 2013 en 2009.

Mvg

Felix

(*) N(h) = n(h-1)/4 + n(h)/2 + n(h+1)/4

Reacties

>Merk op dat het maximum van het aantal geregistreerde meteoren verschuift naargelang van de categorie: Dit is zeker een mogelijkheid. Het komt ook voor bij de Geminiden, zoals vermeld in ons http://adsabs.harvard.edu/full/2006JIMO...34...87S Dank, Chris

Reageer