Werkgroep RadioastronomieOnze werkgroep heet iedereen welkom die belangstelling heeft voor astronomische of atmosferische waarnemingen op radiogolflengten.

U bent hier

Radiometeoren december 2018

In bijlage grafiekjes met de meteorenactiviteit tijdens de maand *december 2018*, waargenomen hier in Kampenhout (BE) op de frequentie van ons radiobaken nabij Ieper (49.99 MHz).

De grafiekjes tonen het verloop van het aantal meteoren zowel per dag als per uur, enerzijds van "alle" meteoren (automatische telling) en anderzijds manueel getelde "overdensen" en "overdensen" langer dan resp. 10 seconden en 1 minuut.
Alle uurtotalen, behalve deze van de reflecties langer dan 1 minuut, zijn "gewogen gemiddelden" (*).

Tijdens deze maand waren er weinig lokale storingen, en geen geregistreerde "sporadische E" (Es) noch bliksemactiviteit.

Hoogtepunt van de maand waren uiteraard de Geminiden. - zie eveneens grafiekjes voor de periode 7-17 december 2018 in bijlage.
Het verloop van de zwerm was bijzonder interessant, met zoals verwacht een groot aantal underdensen en korte overdensen, maar met op 14/15 december een eerder onverwachte uitbarsting van langere overdensen.

De Ursiden waren interessant maar veel minder talrijk dan bvb. in 2017, met zoals gewoonlijk een opstoot van overdense reflecties, hetgeen vooral tot uiting komt in de dagtotalen.

Ook het begin van de maand was rijk aan reflecties, zowel underdensen als overdensen, maar deze zullen samen met de rest van de maand nader moeten onderzocht worden.

De onderliggende excel-bestanden met de dag- en uur-aantallen zijn ter beschikking op aanvraag.

Met vriendelijke groeten.

Felix

(*) N(h) = n(h-1)/4 + n(h)/2 + n(h+1)/4

Deel deze pagina

Reageer