Onze werkgroep heet iedereen welkom die belangstelling heeft voor astronomische of atmosferische waarnemingen op radiogolflengten.

U bent hier

Radiometeoren oktober 2020

In bijlage grafiekjes met de meteorenactiviteit tijdens de maand oktober 2020, waargenomen hier in Kampenhout (BE) op de frequentie (49.99 MHz) van ons radiobaken nabij Ieper.

De grafiekjes tonen het verloop van het aantal meteoren zowel per dag als per uur, enerzijds van "alle" meteoren (automatische telling) en anderzijds manueel getelde "overdensen" en "overdensen" langer dan resp. 10 seconden en 1 minuut.
Alle uurtotalen, behalve deze van de reflecties langer dan 1 minuut, zijn "gewogen gemiddelden" (*).

Lokale interferentie en niet-geïdentificeerde ruis bleven het grootste deel van de maand matig en slechts op 3 dagen werd bliksemactiviteit gedetecteerd.

Vanwege een technisch probleem was het uitgestraalde vermogen van het baken van 12 tot 17 oktober kleiner dan normaal. Dit is duidelijk te zien in de grafiek van de automatisch getelde reflecties ("alle" reflecties), maar beïnvloedde nauwelijks de handmatig getelde overdense en langere reflecties.

Hoewel de Draconiden en Orioniden vaak een mooie show produceren, waren ze dit keer nauwelijks een blikvanger. De meest opvallende toename van de activiteit vond plaats op 16 oktober (zonnelengte 203,1°) met een duidelijke toename van reflecties langer dan 10 seconden.

Deze maand werden hier 15 reflecties langer dan 1 minuut waargenomen.
Een selectie hiervan, samen met enkele andere interessante reflecties, is bijgevoegd.

Als u geïnteresseerd bent in de ruwe cijfers (uur- en dag-aantallen), of in grafieken die de waarnemingen tonen in functie van de zonnelengte (J2000) eerder dan van de kalenderdatum, laat het dan weten.
U ontvangt dan de onderliggende Excel-bestanden en/of grafieken.

Felix Verbelen

(*) N(h) = n(h-1)/4 + n(h)/2 + n(h + 1)/4

Reageer