U bent hier

Verlichting voetbalterreinen Sinaaï

De aanleiding was een foute afregeling van de toestellen op twee voetbalterreinen in Sinaaï. Deze werden voorheen verlicht met asymetrische projectoren Philips MNF 307. De toestellen waren fout gericht waren en straalden vrijwel horizontaal tot schuin omhoog. Door deze foute afregeling kon tot op een afstand van 10 km duidelijk een gigantische hemelgloed opgermerkt worden (zie onderstaande foto). Ter vergelij king: op de horizon links ziet u autosnelwegverlichting op amper 1,4 km afstand.
Het voetbalterrein ontving amper 40 % van de nodige lichtstroom.

Oplossing voor het eerste probleem

De onderstaande foto's werden genomen na de correcte regeling. De lichtkoepel was verdwenen en het terrein kreeg tweemaal zoveel licht als voorheen. Het resultaat is een uitstekende illustratie van de principes neerwaartse lichtstroom, minimum doelgebied en minimum luminantie. Klik op de afbeeldingen voor een groter formaat.

Hoewel de bundels nu wel behoorlijk gericht zijn, is toch nog duidelijk te zien dat er zelfs bij correcte afregeling nog steeds veel directe doorstraling is vanuit de bron tot ver buiten het terrein. Dit is het gevolg van het oudere ontwerp van de projectoren. Deze toestellen waren 10 jaar geleden reeds een flinke verbetering tegenover de klassieke open symetrische projectoren. Nu zijn ze echter voorbijgestreefd door de nieuwste ontwikkelingen.

En die waren erg welkom voor het nieuwe terrein !

Nieuw terrein: voortbouwen op de goede ervaringen

Er moest ook nog een nieuw terrein verlicht worden.

Na de goede ervaringen met het advies voor oude terreinen besloot de stad Sint-Niklaas om de samenwerking verder te zetten.

Er werd gezocht naar een superoplossing : voldoende en gelijkmatige verlichting, minimum verbruik en minimum lichthinder.

Hier werden de nieuwste sterk-asymetrische (Philips Optivision) toestellen gebruikt in een speciale opstelling met zes palen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vergelijk met de foto’s van de oude terreinen ! Het resultaat is stukken beter. Een goed verlicht veld en geen doorstraling naar de omgeving.

Let wel: de stralen die door de lichtbronnen lopen zijn effecten in de lens van de camera, en zijn dus niet werkelijk aanwezig.

Hierboven het gesimuleerde isoluxdiagram.

Er is een zeer hoge uniformiteit (gelijkmatigheid) waardoor met de laagste verlichtingssterkte kan worden volstaan. Of om het eenvoudig te zeggen : minder licht in totaal, maar zo gelijkmatig gebruikt dat je even goed ziet als bij een groter vermogen !

Economisch voordeel

Interessant om de vergelijking te maken : de oude terreinen worden verlicht met 6x2000 Watt = 12000 Watt. De nieuwe opstelling gebruikt slechte 8 x 1000 Watt = 8000 Watt. Dit is een duidelijke energiebesparing, terwijl het terrein toch goed verlicht is. Nogmaals is aangetoond dat door lichthinder aan te pakken, ook heel wat energie en dus geld kan bespaard worden.